Lege stoelen tijdens de lerarenstaking in oktober vorig jaar
NOS Nieuws

Minister Slob maakt 9 miljoen euro extra vrij voor zij-instromers onderwijs

Er komt 9 miljoen euro vrij voor zij-instromers in het onderwijs. Dat maakte minister Slob bekend bij de presentatie van noodplannen voor het lerarentekort, die door Amsterdam, Rotterdam en Den Haag werden aangeboden.

De minister stelt het geld beschikbaar om dit kalenderjaar meer zij-instromers te werven en om hen begeleiding te bieden. Vorig jaar waren er bijna 2000 mensen die vanuit een ander vakgebied voor het onderwijs kiezen, zei Slob. Er is een verwacht tekort aan leraren van 10.000 mensen. Slob denkt dat met 9 miljoen euro "goede stappen gezet kunnen worden".

"We moeten opletten dat we deze mensen - die met hun hart voor het onderwijs kiezen - niet heel snel weer kwijt raken, omdat de begeleiding onvoldoende is", zei de minister. "Ook moeten de zittende docenten die het al zwaar hebben niet nog eens extra belast worden."

Potentiële instromers Arthur en Daniëla liepen in november een dagje mee en overwegen om de stap naar het onderwijs te maken:

Potentiële zij-instromers voor de klas: 'Ik wilde weleens zien hoe ze dat op school doen'

Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben hun noodplan voor het lerarentekort aangeboden. Daarin staan ideeën om de werkdruk voor leraren te verlichten.

De steden willen meer aandacht voor zij-instromers, opperen om schooluren anders in te delen door onbevoegde docenten een dag in de week voor de klas te laten staan, en willen voorkomen dat nog meer docenten ontslag nemen. Over de plannen wordt tijdens de lerarenstaking komende donderdag en vrijdag verder gesproken met de schoolbesturen.

Ideale situatie

Minister Slob zegt dat het goed is dat de gemeentes samen nadenken over hoe het lerarentekort opgelost moet worden. "Er moet nog veel uitgewerkt worden", zei hij. "Ik moet nog even de tijd nemen om de plannen in detail door te kijken."

Volgens de minister is het bespreekbaar om "flexibel" met onderwijstijd om te gaan, door bijvoorbeeld een dag in de week niet-bevoegde mensen in de klas te laten staan. "Maar uiteindelijk moeten we terug naar de ideale situatie: overal bevoegde docenten voor de klas."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl