Sjoerd Sjoerdsma
NOS NieuwsAangepast

Sjoerdsma (D66) niet welkom in Rusland, bezoek Kamerleden vrijwel zeker afgeblazen

Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van D66 is niet welkom in Rusland als een delegatie van Kamerleden daar eind volgende maand op bezoek gaat. Sjoerdsma heeft van minister Blok van Buitenlandse Zaken gehoord dat hij op een zwarte lijst staat en daarom het land niet in mag.

De D66'er gaat ervan uit dat de weigering het gevolg is van zijn kritische houding tegenover Moskou, bijvoorbeeld in het dossier van de MH17. "Ik sta op een sanctielijst en dat betekent helaas dat ik geen voet op Russische bodem mag zetten." Vrijwel zeker gaat nu de hele reis van de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken niet door.

Sjoerdsma over de weigering van Rusland:

Sjoerdsma: "Ik sta op een Russische sanctielijst"

Volgens Sjoerdsma heeft minister Blok nog van alles geprobeerd om hem van de lijst af te krijgen, zelfs de Russische ambassadeur in ons land is op het matje geroepen. "Maar het heeft niet mogen baten."

Hij noemt het teleurstellend. "Ik ben kritisch op het regime in het Kremlin, maar ik heb altijd gezegd dat ik de dialoog juist wil opzoeken." Tijdens het lang geleden geplande bezoek in het krokusreces stonden besprekingen van allerlei dossiers op het programma, zoals de ramp met vlucht MH17 en de mensenrechtenschendingen in Rusland.

Glashelder

Sjoerdsma piekert er niet over zijn standpunt te veranderen om zo alsnog toegang tot Rusland te krijgen. "Rusland moet van standpunten veranderen." Het Kamerlid vindt onder meer dat Moskou rookgordijnen opwerpt om zijn schuld aan het neerhalen van de MH17 te verhullen.

Ook is hij groot voorstander van de zogeheten Magnitsky-wet, waardoor buitenlandse tegoeden worden bevroren van onder anderen Russische functionarissen die zich schuldig maken aan mensenrechtenschendingen.

Minister Blok zegt dat hij de Russische ambassadeur "glashelder" zijn mening heeft gegeven over de weigering. "Ik vind het onjuist dat Tweede Kamerlid Sjoerdsma de toegang tot Rusland is geweigerd. Het is belangrijk dat Nederlandse volksvertegenwoordigers de mogelijkheid hebben zich te informeren over de situatie in Rusland en in gesprek te gaan met hun Russische collega's."

Solidair

Het is niet voor het eerst dat een Kamerlid bij een buitenlandse reis van een commissie wordt geweigerd. Zo werd in 2011 PVV'er Raymond de Roon de toegang tot Egypte ontzegd, vanwege zijn kritische houding tegenover dat land.

De andere leden van de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken waren toen solidair met De Roon en het hele bezoek werd afgeblazen. Ook nu is het vrijwel zeker dat de reis van de Kamerleden geannuleerd wordt.

Morgen is er nog een ingelaste vergadering, maar verschillende delegatieleden zeggen nu al dat ze niet naar Rusland gaan als Sjoerdsma niet mee mag. Ze vinden dat het niet aan Moskou is om de samenstelling van de delegatie te bepalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl