De overheid wil geen risico nemen en controleert alle passagiers uit Wuhan
NOS NieuwsAangepast

Nederlanders Wuhan mogelijk geëvacueerd en in quarantaine

Nederland bekijkt hoe de ongeveer 20 Nederlanders die aanwezig zijn in Wuhan kunnen worden teruggehaald. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Andere Europese landen zijn al bezig hun burgers terug te halen uit China vanwege de uitbraak van het coronavirus.

De Nederlandse ambassade in China is druk bezig met de organisatie van de eventuele evacuatie. Het is niet bekend hoeveel mensen het gebied daadwerkelijk willen verlaten.

In een e-mail wijst de ambassade Nederlanders die in de provincie Hubei zitten en weg willen erop dat ze minimaal twee weken in quarantaine zullen moeten zitten.

Hoe en waar dat gaat gebeuren is op dit moment nog onduidelijk. Dat is ook afhankelijk van waarheen geëvacueerd wordt, aldus een woordvoerdster van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nederland is in overleg met andere EU-lidstaten en de Chinese autoriteiten over hoe het vertrek van de Nederlanders geregeld zou kunnen worden.

Omdat de ziekte al besmettelijk is voordat de eerste verschijnselen zich openbaren is quarantaine van belang. Van meer dan 2700 mensen is vastgesteld dat ze zijn besmet met het virus, 81 patiënten zijn inmiddels overleden.

De evacuatieplannen gelden voor de hele provincie Hubei, maar alle bij de ambassade geregistreerde Nederlanders bevinden zich in Wuhan. Die miljoenenstad is het centrum van de virusuitbraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl