NOS Nieuws

Bryant was gevierd sportman en Oscarwinnaar, maar kende ook dalen

Van jochie tot legende: de imposante carrière van Kobe Bryant

De gisteren bij een helikoptercrash omgekomen Kobe Bryant was een van de beste basketballers ooit. Na zijn topcarrière in de NBA schreef de Amerikaan een kinderboek en won hij in 2018 een Oscar voor zijn korte animatiefilm Dear Basketball.

Daarmee was Bryant zowel op het veld als erbuiten een alleskunner. Hij had vier dochters en zette zich als coach en mentor in voor vrouwensport wereldwijd. Politici, atleten, acteurs en artiesten reageren verslagen op dood van de 41-jarige sportman.

Rouwende fans in Los Angeles brengen hun held een laatste eerbetoon:

'Ik kan het nog steeds niet geloven, het voelt als een droom'

De in Philadelphia geboren Bryant begon op zijn derde met basketballen. Zijn vader Joe 'Jellybean' Bryant was ook NBA-prof. Hij maakte de overstap naar de Italiaanse basketbalcompetitie en zo bracht de familie een aantal jaar door in Italië. De jonge Kobe speelde daar in jeugdteams en leerde er vloeiend Italiaans te spreken.

Uiteindelijk keerde de familie terug naar de VS, waar de talentvolle zoon doorbrak als high school-speler. Hij tekende als 17-jarige bij de Los Angeles Lakers en won daar alle prijzen die er te winnen zijn. Hij werd vijf keer kampioen, achttienvoudig All Star en won tweemaal goud op de Olympische Spelen.

In deze video zie je in welke kwaliteiten Kobe uitblonk:

Dunks, driepunters en layups; Kobe Bryant kon het allemaal

"Hij was waanzinnig fanatiek én kon verschrikkelijk goed scoren", zegt sportjournalist en NBA-kenner Maarten Kolsloot in het NOS Radio 1 Journaal. Ter illustratie: "Bij zijn allerlaatste wedstrijd haalde hij nog steeds 60 punten. Dan ga je stoppen en ben je nog zó goed."

Met 33.643 punten stond hij tot afgelopen weekend nog derde op de NBA-topscorerslijst aller tijden. LeBron James haalde hem afgelopen zaterdag in. "Veel respect voor mijn broeder", feliciteerde Bryant hem daarmee. Het was zijn laatste post op Twitter:

"Vanwege zijn vaardigheid en inzet was hij offensief gewoon onsterfelijk", zei LeBron zaterdag over Bryant.

The Black Mamba, een bijnaam die hij voor zichzelf had verzonnen, had Michael Jordan als grote voorbeeld. "Kobe wilde Jordan zijn en lange tijd werd ook gezegd dat hij Jordan nadeed", zegt sportjournalist Kolsloot. "Uiteindelijk won Kobe vijf NBA-titels tegenover de zes van Jordan. Dat heeft Bryant misschien wel een beetje dwarsgezeten."

Ook bijzonder is dat hij twintig jaar voor dezelfde ploeg speelde, zijn geliefde LA Lakers. "Toen hij stopte, was hij de enige speler die dat voor elkaar had gekregen."

Beschuldigd van verkrachting

Maar Bryants loopbaan verliep niet geheel vlekkeloos. "De misbruikzaak uit 2003 was wel een smet op zijn carrière", vertelt Kolsloot. De speler was destijds gearresteerd nadat een 19-jarige vrouw hem had beschuldigd van verkrachting. De zaak kwam nooit voor de rechter, omdat ze weigerde in de rechtszaal te getuigen. Er werd voor een onbekend geldgedrag geschikt.

Met tranen in de ogen en met zijn echtgenote aan zijn zijde gaf Bryant op een persconferentie toe dat hij seks met de vrouw had gehad. Van dwang was volgens hem geen sprake geweest, maar hij bood de 19-jarige wel zijn excuses aan.

Kobe Bryant samen met zijn vrouw Vanessa

Ondanks die turbulente periode blijft Bryant voor zijn fans een legende. In 2016 zette de atleet een punt achter zijn sportieve carrière. Hij was eind dertig en begon zijn creativiteit op andere manieren te uiten. Bijvoorbeeld door te schrijven.

Dear Basketball was gebaseerd op de brief waarin Bryant zijn vertrek uit de sport aankondigde. Deze ode aan zijn geliefde basketbal werd het script voor de film en de atleet sprak ook de voice-over in.

Het project won in 2018 de Academy Award voor beste korte animatiefilm. "Dat was midden in het MeToo-tijdperk, dus sommige mensen vonden het een beetje gek", zegt Kolsloot. Andere sterren die ooit van seksueel misbruik zijn beschuldigd, waren die editie bijvoorbeeld niet welkom bij de Oscar-uitreikingen. Het illustreert de onsterfelijke status van de voormalige basketballer.

Benieuwd naar de film? Je ziet hem hieronder:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Zondagavond kwam het leven van de 41-jarige superster onverwachts ten einde. Hij stortte neer met zijn privéhelikopter. Samen met zijn 13-jarige dochter Gianna, ook een basketbaltalent, en nog een aantal andere inzittenden. De precieze oorzaak wordt nog onderzocht.

Deel artikel: