Madison Square Garden is paars gekleurd ter nagedachtenis aan Kobe Bryant Pro Shots

Overschaduwd door het nieuws over het dodelijke ongeluk van Kobe Bryant zijn de acht geplande basketbalwedstrijden in de NBA volgens programma gespeeld. Uiteraard werd overal stilgestaan bij de tragedie rond de voormalige ster van Los Angeles Lakers.

Madison Square Garden was voor het duel tussen New York Knicks en Brooklyn Nets verlicht in het paars en goud, de kleuren van de Lakers. Kyrie Irving speelde niet; de vedette van de Nets verliet de arena na het nieuws over Bryants dood.

Schotklok

Bij de wedstrijd tussen Portland Trail Blazers en Indiana Pacers werd Bryant geëerd met het laten aflopen van de schotklok van 24 seconden en de overtreding van de regel dat de bal maar 8 tellen op de eigen helft mag worden gehouden.

Damian Lillard, speler van Portland Trail Blazers Pro Shots

Daarmee werd verwezen naar Bryants rugnummers bij de Lakers: 24 en 8. Die nummers worden overigens allebei al sinds september 2017 - anderhalf jaar na Bryants basketbalpensioen - niet meer door de club gebruikt, uit respect voor het clubicoon.

Gedachten dwalen af

Damian Lillard maakte in de wedstrijd tegen Indiana (139-129) vijftig punten, waarmee hij de eerste Portland-speler ooit werd die drie duels op rij de grens van de veertig punten slecht. Hij vond het logisch dat het NBA-duel gewoon was afgewerkt, zei hij na afloop. "We speelden ter ere van Kobe. Ik denk ook dat hij het zo had gewild."

Het was wel lastig geweest om de gedachten bij het basketballen te houden, voegde Lillard eraan toe. "Duidelijk. Gedurende de hele wedstrijd zit hij in je hoofd. Tijdens time-outs en op momenten dat het spel even stillag. Het was een moeilijke wedstrijd om te spelen."

STER reclame