ANP
NOS NieuwsAangepast

'Lege accu slijptol voorkwam dat Omar L. ontsnapte uit gevangenis Zutphen'

Het was een groep Fransen vorige week zondag bijna gelukt Omar L. uit de gevangenis van Zutphen te bevrijden. De vier mannen waren al binnen het complex en poogden met een slijptol een binnendeur te forceren, tot de deur sterker bleek dan gedacht en de accu leeg was.

De Telegraaf schrijft dat de mannen geen reserveaccu bij zich hadden, waardoor ze de uitbraakpoging moesten staken. Omar L. stond op dat moment al op de luchtplaats op ze te wachten.

'Busje als afleiding'

De mannen konden relatief gemakkelijk de gevangenis betreden, omdat een van de Fransen zich had voorgedaan als bezoeker. Hij zette vervolgens de schuifdeur van de gevangenis open voor zijn handlangers.

Volgens De Telegraaf was de actie van de Fransen "uitermate riskant en gewaagd, maar goed doordacht en voorbereid". Zo was een brandend busje bij de gevangenis mogelijk bedoeld als afleiding. Kort na de actie werd het viertal opgepakt. Ze zitten nog steeds vast.

Bekijk hieronder beelden van het busje nadat de brand was geblust:

Busje bij gevangenis Zutphen in brand

Direct na zijn mislukte ontsnappingspoging werd Omar L. overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. L. is vorig jaar veroordeeld tot levenslang voor zijn aandeel in verschillende moorden en pogingen daartoe in het Amsterdamse criminele milieu, waar sinds een aantal jaren een uiterst gewelddadige strijd tussen telkens wisselende groeperingen woedt.

De EBI in Vught is de zwaarst beveiligde gevangenis van Nederland. Zo is het leven daar:

EBI Vught: een onneembare vesting

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl