De gevangenis in Zutphen vlak na de ontsnappingspoging
NOS Nieuws

Nieuwe gevangenisunit voor zware criminelen na ontsnappingspoging Zutphen

Bepaalde zware criminelen gaan vanaf 1 maart naar een extra beveiligde unit in een gevangenis in Nederland. Dat heeft minister Dekker voor Rechtsbescherming besloten na de mislukte ontsnappingspoging van gisteren bij de gevangenis in Zutphen. Het gaat in eerste instantie om twaalf gedetineerden.

In welke gevangenis de speciale eenheid wordt geopend wil Dekker om veiligheidsredenen niet zeggen. Als de proef succesvol is, worden er meer geopend. "Wat er is gebeurd, is uitermate ernstig. Het laat maar weer zien dat deze beroepscriminelen niets schuwen. We moeten ons tegen deze acties wapenen", zei hij in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

De afdeling voor zware criminelen wordt strenger dan een gewone gevangenis, maar minder streng dan de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Meer dan in een gewone gevangenis worden bezoekers gecontroleerd en worden telefoongesprekken van gedetineerden standaard teruggeluisterd.

"We moeten de zware criminelen meer isoleren en meer beveiligen dan de rest van de gevangenen", zegt Dekker. "En je wilt soms rivaliserende bendes uit elkaar houden. Dat kan door mensen te plaatsen in verschillende gevangenissen, maar dus ook binnen een gevangenis in deze aparte unit."

Brandend busje

De minister heeft eerder al aangekondigd dat hij ontsnappen uit een gevangenis strafbaar wil stellen. Het van buiten de gevangenis hulp bieden bij een ontsnapping is al strafbaar.

Vier mannen worden ervan verdacht dat zij gisteren de tot levenslang veroordeelde crimineel Omar L. wilden helpen ontsnappen. Zij zouden met een brandend busje de poort van de gevangenis hebben willen rammen. De poging mislukte en de vier werden aangehouden. L. werd overgebracht naar de EBI in Vught.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl