NOS SchaatsenAangepast

Schulting bekroont supertoernooi met goud op relay, mannen pakken zilver

Schulting bekroont supertoernooi met Nederlands goud op relay

De Nederlandse shorttracksters hebben net als vorig jaar Europees goud veroverd op de relay. Suzanne Schulting, Rianne de Vries, Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof waren in de finale te snel voor Italië.

De Nederlandse mannen wonnen zilver op de aflossing, door een diskwalificatie voor Hongarije, dat dacht het goud te hebben veroverd.

Schulting bezorgt Nederland goud

De finale bij de vrouwen werd een tweestrijd tussen Nederland en Italië. Met nog vijf rondes te gaan had Van Kerkhof, die een teleurstellend EK reed dit weekend, een knappe inhaalactie in huis, waardoor Oranje aan kop ging.

Met Schulting, de koningin van het toernooi als slotrijdster, kwam de zege niet meer in gevaar. Achter Italië greep Rusland brons.

Supertoernooi

Voor Schulting is het goud een mooie afsluiter van een perfect toernooi. Ze prolongeerde haar Europese titel allround. Dat deed ze op overtuigende wijze: ze won de 500, de 1.000 en de 1.500 meter. Alleen in de superfinale kwam ze niet als eerste over de finish.

Bekijk hieronder de reactie van de shorttracksters na het EK-goud bij de relay.

'Dit was de beste relay van het seizoen'

De Nederlandse mannen zijn bij afwezigheid van Sjinkie Knegt lang niet zo succesvol als toen de Fries de motor van de ploeg was. In de wereldbeker kwam het Oranje-kwartet dit jaar niet verder dan twee vierde plaatsen.

Itzhak de Laat, Daan Breeuwsma, Dennis Visser en Dylan Hoogerwerf slaagden er wel eenvoudig in de EK-finale te bereiken en daarin reed Nederland lange tijd op kop.

Relaymannen pakken EK-zilver na diskwalificatie Hongarije

Tien ronden voor het einde begon Hongarije de druk op te voeren, maar Visser en De Laat hielden stand, terwijl Hongarije de tweede plaats verloor aan Rusland.

Met nog vier ronden te gaan zakte Nederland naar achteren en wist Hongarije de koppositie toch weer te veroveren. Shaolin Sandor Liu leek het gastland de overwinning te schenken, maar de Hongaren werden gediskwalificeerd vanwege het hinderen van de Russen.

Nederland kwam als derde over de streep, maar mocht door de diskwalificatie het zilver ophalen. De winst ging naar Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl