NOS SchaatsenAangepast

De Laat valt in laatste bocht net buiten allround-podium bij EK shorttrack

Jelistratov wint superfinale, De Laat valt van podium en Liu pakt EK-goud

Shorttracker Itzhak de Laat heeft bij de EK in Debrecen (Hongarije) net naast een medaille gegrepen in het algemeen klassement.

De Laat stond na drie afstanden derde in de stand, maar werd in de laatste bocht van de superfinale van het podium gereden door de kampioen van 2016 en 2017, Semjon Jelistratov.

Eigenlijk was het Stijn Desmet die De Laat van het podium duwde. De Belg hield in de laatste bocht De Laat tegen aan de binnenkant en Jelistratov profiteerde door het duo buitenom te passeren en zo de superfinale te winnen.

EK-titel voor Shaoang Liu

Hij werd ook geholpen door de Hongaren. De broers Liu, zeker van goud (Shaoang) en zilver (Shaolin Sandor) lieten zich in de finale terugzakken, waardoor de Rus alle punten kon pakken.

Daan Breeuwsma reed de superfinale ook en eindigde in het klassement als zevende.

Daan Breeuwsma

Zaterdag maakte De Laat indruk met zijn eerste individuele medaille op een internationaal toernooi: op de 1.500 meter greep hij het zilver.

Op de 500 meter werd De Laat vierde, wat hem na de eerste dag een derde plaats in het algemeen klassement opleverde.

Bekijk hier de race die De Laat zilver opleverde op de 1.500 meter:

Uitzinnige De Laat pakt zilver op 1.500 meter EK shorttrack

Op de eerste afstand van zondag, de 1.000 meter, viel De Laat ook al net naast het podium. Hij eindigde als vierde, Breeuwsma werd vijfde.

In het Hongaarse Debrecen bereikten beide Nederlanders de A-finale op de 1.000 meter door beslissingen van de jury. Zowel De Laat als Breeuwsma werd in de halve finales gehinderd en na een diskwalificatie van een concurrent mochten zij alsnog meedoen aan de eindstrijd.

Daarin waren de Hongaarse broers Sandor Shaolin Liu (goud) en Shaoang Liu (zilver) ongenaakbaar. Het brons ging naar de Rus Semen Jelistratov.

De Laat vierde op 1.000 meter bij EK shorttrack, Breeuwsma vijfde

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl