Een demonstrant bij een demonstratie in Parijs gooit een traangasgranaat terug naar de politie
NOS Nieuws

Franse politie mag omstreden traangasgranaat niet meer gebruiken

De Franse politie mag een omstreden traangasgranaat niet meer inzetten als ordehandhavingsmiddel. De granaat verspreidt niet alleen traangas, hij ontploft ook doordat er een explosieve stof in zit. Demonstranten kunnen daardoor ernstig gewond raken, vooral als ze hem oppakken, zei minister van Binnenlandse Zaken Castaner tegen het Frans tv-station France 3.

De GLI-F4-granaat wordt sinds 2014 niet meer gemaakt. Een opvolger, zonder explosieve stof, is al een tijd beschikbaar, maar de GLI-F4 bleef toch in gebruik. Verzoeken van een mensenrechtenorganisatie en een vakbond om hem te vervangen, werden vorig jaar door de Franse Raad van State afgewezen.

De maatregel komt op een moment dat er veel kritiek is op het harde optreden van de Franse politie bij demonstraties. "We moeten voorkomen dat er doden of gewonden vallen", zei burgemeester Hidalgo van Parijs vrijdag.

Demonstranten beschermen zich achter paraplu's tegen neerkomende traangasgranaten

President Macron zei eerder deze maand al dat agenten soms onacceptabel hard optreden. Amnesty International en de VN beschuldigden de Franse politie van buitenproportioneel gewelddadig optreden bij demonstraties, zoals die van de Gele Hesjes en demonstraties tegen de pensioenhervormingen.

De Franse ombudsman vroeg de politie eerder deze maand om een bepaald type rubberen kogels niet meer te gebruiken. De kogels worden met een geweer, de LBD40, afgeschoten en hebben een doorsnee van vier centimeter.

Op sociale media werden de afgelopen weken volop bloedige foto's gedeeld van demonstranten die zwaargewond zouden zijn geraakt door rubberen kogels.

Franse media stelden twee weken geleden vast dat sinds half november 40 tot 70 betogers gewond zijn geraakt door het gebruik van de LBD40. Zo'n 14 mensen zouden er zelfs een oog door zijn kwijtgeraakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl