Nederland in duel met Wit-Rusland op de EK zaalhockey in Minsk
NOS Sport

Chaotische shoot-outs veroordelen Nederland tot zilver op EK zaalhockey

De Nederlandse zaalhockeysters hebben op de EK in Minsk genoegen moeten nemen met het zilver. In de finale verloren de hockeyvrouwen na shoot-outs van gastland Wit-Rusland.

Eerder in het toernooi waren de twee ploegen elkaar ook al tegengekomen. In de groepsfase was de ploeg van bondscoach Kristiaan Timman met 4-1 te sterk voor het gastland.

Wit-Rusland, dat op de vorige twee EK's brons veroverde, kon niet anders dan met het mes tussen de tanden spelen. Maar het was Lisa Post die in de achtste minuut de score opende voor Nederland. Ruim twee kwarten wist Nederland onder de zware druk van Wit-Rusland uit te spelen.

Nederland werd in 2014 en 2016 Europees kampioen en moest in 2018 genoegen nemen met een tweede plek achter Duitsland. De hockeyvrouwen stonden op het punt hun titel te heroveren, maar vijftien seconden voor tijd gooide Wit-Rusland roet in het eten. Een allerlaatste aanval met een extra speelster in plaats van de keepster zorgde voor de gelijkmaker.

Shoot-outs moesten de beslissing brengen. Wit-Rusland begon met een misser, terwijl Nederland raak schoot. De tweede Wit-Russische poging was wel raak. Oranje-aanvoerder Mila Muyselaar had daarna een grote stap richting het goud kunnen zetten, maar zij zag haar inzet eerst gestopt worden door de keeper en zag aansluitend de rebound op de paal stranden

Nadat Wit-Rusland wederom keepster Alexandra Heerbaart had weten te passeren, waande het gastland zich kampioen toen Nederland andermaal mistte. Maar de scheidsrechter had al gefloten voor een overtreding van de Wit-Russische keepster en dus kreeg Oranje een strafbal.

Die ging raak, maar kort daarna was het toch Wit-Rusland dat de beslissende shoot-out raak schoot en ervoor zorgde dat de Nederlandse hockeyvrouwen genoegen moesten nemen met het zilver.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl