Noor de Baat in actie tijdens het duel met Zwitserland

Zaalhockeysters na twee zeges met één been in halve finales EK

De Nederlandse zaalhockeysters zijn prima begonnen aan het EK in het Wit-Russische Minsk. Na een 5-0 zege op Zwitserland volgde een 4-1 overwinning op Wit-Rusland, waardoor Oranje al met één been in de halve finales staat.

Wit-Rusland, de nummer drie van het vorige EK, was de meest geduchte tegenstander in de poule van Oranje, winnaar van EK-zilver. Meteen in de eerste minuut nam Nederland al een 1-0 voorsprong via Lisa Post, waarna het thuisland ook alweer snel op gelijke hoogte kwam door een strafcorner van Svetlana Bahoesjevitsj.

In het tweede kwart kwam Oranje via Elin van Erk opnieuw op voorsprong en die werd niet meer uit handen gegeven.

Lieke van Wijk maakte er in het derde kwart 3-1 van, in het vierde kwart werd nog 4-1 door een curieuze goal van Mila Muyselaar. De bal ging na een strafcorner via de Wit-Russische doelvrouw huizenhoog de lucht in en verdween bij het neerkomen met veel effect en tot ieders verrassing in het doel.

Halve finales bijna zeker

Tegen Zwitserland had Oranje eerder op de dag ook het beste van het spel. Oranje kreeg genoeg kansen, maar kon pas in het laatste kwart echt afstand nemen van de defensieve Zwitsers.

Vlak voor het einde van het eerste kwart maakte Noor de Baat er na een vlotte aanval 1-0 van. In het vierde kwart kwamen daar nog vier treffers bij via Lisanne de Lange (twee keer), Lieke van Wijk en opnieuw De Baat.

Zaterdag speelt Nederland de laatste groepswedstrijd tegen Oostenrijk. De nummers 1 en 2 van de groep plaatsen zich voor de halve finales. Oranje kan zich in het laatste groepsduel dus een nederlaag met vier doelpunten veroorloven.