1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EHF/WORLDSPORTPICS
NOS SportAangepast

Nederlandse vrouwen naar finale EK zaalhockey

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben zich met een overtuigende zege geplaatst voor de finale van het EK indoor in Minsk. De ploeg won de halve finale tegen Tsjechië met 4-2.

Oranje vloog uit de startblokken en stond aan het einde van het eerste kwart al met 3-0 voor. Lisanne de Lange opende de score in de tweede minuut na een afgeslagen strafcorner.

Daarna liep Nederland verder uit door doelpunten van Lieke van Wijk (rebound na eigen strafcorner) en Lisa Post.

Na bijna een half uur spelen was Van Wijk opnieuw trefzeker uit een strafcorner. Vlak voor het einde van het derde kwart deed Tsjechië opeens wat terug via Adela Lehovcova.

Gemotiveerd door die treffer ging Tsjechië in het vierde kwart op zoek naar meer en dwong Oranje achteruit. Dat leverde nog een treffer op van Lehovcova, maar de finaleplaats voor Oranje kwam niet meer in gevaar.

In die finale neemt Nederland het op tegen Wit-Rusland, dat in de andere halve finale met 5-2 won van regerend Europees kampioen Duitsland.

Het wordt de tweede keer dit toernooi dat Oranje het opneemt tegen Wit-Rusland. In de groepsfase was de ploeg van bondscoach Kristiaan Timman met 4-1 te sterk voor het gastland, dat op de afgelopen twee EK's het brons veroverde.

Nederland werd in 2014 en 2016 Europees kampioen. Twee jaar geleden verloor Oranje de finale van Duitsland.

Oranje door als groepswinnaar

Eerder op de dag plaatste Oranje zich als groepswinnaar voor de halve finales met een 5-0 overwinning op Oostenrijk.

Na de eerste twee kwarten ging Oranje met 3-0 aan de leiding via Elin van Erk, Donja Zwinkels en Margot van Hecking. In het derde kwart tilden Lieke van Wijk en Van Hecking de score naar 5-0.

Eindstand groep B

1. Nederland 3-9 (14-1)
2. Wit-Rusland 3-6 (15-6)
3. Oostenrijk 3-3 (8-14)
4. Zwitserland 3-0 (2-18)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl