De presentatoren op dinsdag, Giovanca Ostiana en Tijs van den Brink ANP

Toen de NPO in december bekendmaakte dat de nieuwe talkshow Op1 iedere dag door een ander duo gepresenteerd zou worden, waren de reacties niet van de lucht. Mediadeskundigen noemden de constructie "gecompliceerd", spraken van een "gewaagd experiment" of een "bizarre strategie". Inmiddels is het programma, dat de talkshows van Eva Jinek en Jeroen Pauw vervangt, drie weken in de lucht. Twee tv-kenners en oudgediende Frits Barend maken de balans op.

Over één ding zijn zij het eens: Op1 scoort tot nu toe beter dan verwacht. "Van tevoren dacht iedereen: dit gaat niks worden", zegt entertainmentdeskundige Eric de Munck. "De Nederlandse tv-kijker is een gewoontedier, die wil vaste gezichten zien, maar toch doen ze het megagoed. Ik vind de verschillende duo's wel verfrissend. En inmiddels weet je wat je van ieder koppel kunt verwachten."

De NPO-talkshow trok sinds de start op 6 januari drie keer meer dan 1 miljoen kijkers. Op de overige dagen keken tussen de 700.000 en 950.000 mensen naar het programma. "Het is knap om tegenover een instituut als Jinek iets nieuws te beginnen en daarmee toch al zo veel kijkers te trekken", vindt De Munck. "Die kijkcijfers gaan echt niet meer veranderen, die blijven wel op dit niveau hangen."

Pauw, zonder Jeroen

Mediadeskundige Ron Vergouwen is iets voorzichtiger. Hij denkt dat veel mensen ook keken omdat het programma nieuw is en veel aandacht kreeg. "Het duurt nog wel een paar weken voordat die nieuwsgierigheid eraf is, hoewel het ook wel weer heel gek moet lopen, willen kijkers nu massaal afhaken."

Voor wie niet (iedere dag) kijkt, dit zijn alle presentatoren op een rij:

In het algemeen vindt Vergouwen Op1 een "redelijk succes". Volgens hem doen de presentatoren het niet slecht en is het programma inhoudelijk sterk. "De meeste mensen zagen dat niet aankomen. Ik denk ook dat we te veel naar de poppetjes hebben gekeken en te weinig naar de mensen achter de schermen. Goede redacteuren halen goede gasten binnen. De redactie bepaalt de flow van het programma."

De Op1-redactie bestaat voor een deel uit medewerkers die eerder voor Pauw werkten. Vergouwen ziet de nieuwe NPO-talkshow dan ook vooral als afgeleide van die van Jeroen Pauw, die er in december mee stopte. "Het decor ziet er ongeveer hetzelfde uit, de onderwerpen duren even lang en ook hier komen de grappige filmpjes halverwege. Je kijkt eigenlijk naar Pauw, maar dan zonder Jeroen."

Bij aflevering 1 maakte presentator Erik Dijkstra een verwijzing naar zijn voorganger, door het programma op zijn bekende manier te beginnen:

Op1 begon met kleine verwijzing naar Pauw

Die filmpjes en onderwerpen zien we ook terug in de nieuwe talkshow van Eva Jinek op RTL 4, op hetzelfde tijdstip als Op1. "Inhoudelijk zijn beide programma's exact hetzelfde", zegt Vergouwen. "Redacteuren werken keihard om net iets beter te zijn dan de concurrent. Wat dat betreft zitten we in een gouden periode met twee ontzettend goede talkshows. Dat is goed voor de kijker, maar aan de andere kant: kijkers gaan ook pareltjes van gesprekken mislopen, doordat ze moeten kiezen."

Volgens presentator Frits Barend, die jarenlang co-host was van de talkshow Barend & Van Dorp, zitten er alleen positieve kanten aan de 'strijd' tussen Op1 en Jinek. "Dat gesproken wordt over een talkshowoorlog is goed voor de journalistiek. De druk houdt de redacties scherp. Je moet de volgende ochtend the talk of the town zijn."

Ook Eva Jinek trekt honderdduizenden kijkers: 'Strijd is goed voor het publiek' ANP

Wat dat betreft vindt hij dat de talkshows nog wel "wat peper" kunnen gebruiken. "Ik word nu niet verrast. Het is allemaal keurig, keurig, keurig." Toch is Barend positief over hoe Op1 het tot nu toe doet, ook over de presenterende duo's. "Ze hebben zich beter gehandhaafd dan ik had gedacht."

'Goed kunnen ruziemaken'

Zelf wordt Barend door velen gezien als grondlegger van de duopresentatie. Samen met Henk van Dorp bestierde hij van 1998 tot en met 2006 dagelijks de talkshowtafel van Barend & Van Dorp. Hun geheim? "Je moet van elkaar houden, maar elkaar ook durven haten. Ik kon echt glunderen als Henk glorieerde, ook als ik daardoor afging. En hij had hetzelfde met mij."

Volgens Barend is het duopresentatorschap wat dat betreft net een huwelijk. "Je moet goed kunnen ruziemaken. Dat durven de nieuwe duo's van Op1 nog niet."

Dat ziet ook tv-kenner Eric de Munck. "Barend en Van Dorp hadden allebei een eigen karakter, dat is lekker in zo'n programma. Het moet een beetje schuren, dan blijven mensen kijken. Je hebt een beetje onrust in de tent nodig. Dat heb ik bij Op1 nog niet gezien, maar daarvoor moet het programma misschien ook wat meer tijd krijgen. Dan is de spanning van het begin eraf."

STER reclame