Ruud Brood Pro Shots

Voor Ruud Brood was het een wat onwennige donderdagavond. De voetbaltrainer zag vanuit een radiostudio hoe zijn laatste werkgever (NAC) zijn werkgever daarvóór (PSV) uit de KNVB-beker knikkerde.

Het zorgde voor een apart gevoel bij Brood. Hij heeft een zure nasmaak aan zijn periode bij NAC overgehouden, maar gunt de club tegelijkertijd uit liefde een hoop succes. Maar niet iedereen binnen de Bredase club.

Oudjaarsdag

Waar de meeste mensen op Oudjaarsdag genoten van een oliebol, had Brood heel andere dingen aan zijn hoofd. Hij werd op de laatste dag van 2019 door NAC de laan uit gestuurd.

"In die week daarvoor had ik al het gevoel dat er iets speelde", zegt hij in Langs de Lijn en Omstreken. "Ik was wel enigszins verrast, omdat er in mijn ogen niet zo veel aanleiding toe was", stelt Brood. Aan de andere kant legt hij uit dat zijn relatie met de directie niet goed was en dat zijn ontslag dus niet volledig uit de lucht kwam vallen.

Brood: 'NAC moeilijke club, want roept veel emotie op bij mensen'

"Dit was voor hun het moment. Je hebt mensen die de kracht hebben je te ontslaan. Nou, oké, het zij zo." Hij vervolgt: "Het bevestigt dat je in de voetballerij ook weleens mensen tegenkomt die anders in elkaar zitten dan jij voor ogen had of zelf bent."

Bekersucces ondanks chaos

Hoewel NAC donderdagavond een groot succes boekte door in de beker PSV uit te schakelen, rommelt het nog altijd in Breda. Brood weet als geen ander hoe bestuurlijke chaos invloed kan hebben op de prestaties van het eerste elftal.

Hij werd in maart 2019 aangesteld als trainer van NAC. De club stond op dat moment laatste in de eredivisie en Brood had de doelstelling om de club op het hoogste niveau te houden. Dat lukte niet, maar toch mocht hij aanblijven als trainer.

Op de achtergrond voerde de directie van NAC wel gesprekken met andere kandidaten. "Ik heb zelf daar ook wel een beetje op aangedrongen. Ik denk dat het belangrijk is voor een club om te kijken wat er meer speelt."

Ruud Brood (r) met Mounir El Allouchi Pro Shots

Wat het voor Brood moeilijk maakte, is dat zijn contract pas heel laat werd getekend. "Dat heeft achteraf heel veel invloed gehad." Zo had hij het gevoel dat hij amper wat te vertellen had binnen de club. Hij kon zich bijvoorbeeld niet bemoeien met samenstellen van de selectie en het vormen van zijn staf.

En dat was vervelend volgens Brood. "Je wil natuurlijk ook wel je visie uitdragen. Hoe gaan we trainen, hoe willen we dat doen en hoe ziet de staf eruit?"

Hij vervolgt: Bij de eerste training moest ik het nog doen zonder een assistent-trainer en zonder een fysieke trainer. Daar zat dus ruis."

NAC is een moeilijke club, omdat het heel veel emotie bij heel veel mensen oproept

Ruud Brood

Desondanks had Brood wel vertrouwen in het nieuwe seizoen. En daarin ging het aanvankelijk ook goed. NAC won de eerste periodetitel. Daarna kwam de klad erin. Op het moment van zijn ontslag stond NAC op een teleurstellende zesde plaats.

Brood steekt ook de hand hand in eigen boezem. "Na twee of drie maanden had ik harder met mijn vuist op tafel moeten slaan." Hij had zijn gevoel moeten laten spreken. "Dat het schuurde en er geen visie was, daar had ik harder op in moeten harken."

Ruud Brood Pro Shots

Het conflict met de directie heeft onder andere te maken met het technische beleid. Brood had behoefte aan ervaring in zijn ploeg, maar kon daar als trainer geen invloed op uitoefenen. "Het kwam allemaal bij één man (technisch directeur Tom van den Abbeele, red.) terecht."

"Aan de andere kant vind ik dat niet erg. Je moet ook kunnen werken met een selectie die de technisch directeur samenstelt. Maar dat moet wel passen in het beleid en de deskundigheid. En daar schort het wel een beetje aan."

NAC een moeilijke club?

Er wordt wel eens beweerd dat NAC een moeilijke club is. Hoe kijkt Brood daar tegenaan? "Er zijn zo veel meningen, de organisatiestructuur is ook heel bijzonder. Je hebt twintig aandeelhouders waarvan drie grootaandeelhouders. Daaronder hangt dan weer een clubraad, rvc, directie. Maar iedereen heeft daar wat te melden."

"Uiteindelijk is NAC een moeilijke club, omdat het heel veel emotie bij heel veel mensen oproept." Die emotie is er volgens Brood niet bij iedere club.

Brood over ontslag bij NAC: 'Ik was wel enigszins verrast'

"Emotie hoort in het voetbal, maar als ik kijk naar PSV, toen ik er zat: daar zijn hele ervaren, deskundige mensen. Zoals Toon Gerbrands en destijds technisch directeur Marcel Brands. Daar hadden we hele korte lijnen, maar die korte lijnen heb je niet in Breda. Er zijn veel trainers weggegaan in de laatste tien jaar, dat zegt ook wel iets."

De lijnen zijn dus niet kort genoeg en Brood heeft er ook geen vertrouwen in dat het snel goed komt in Breda. "Niet op deze manier. Ik denk nu ook dat ze hebben ervaren dat het ook wat anders moet. Ze zullen wel moeten."

STER reclame