NOS NieuwsAangepast

Minister Bruins vindt gedragscode farmaceuten onvoldoende

Veertig bedrijven in de farmaceutische industrie hebben een gezamenlijke gedragscode opgesteld. De code is bedoeld als "moreel kompas". De hoogte van medicijnprijzen wordt er niet in genoemd, hoewel juist dat een thema is waar zorgen over bestaan.

De gedragscode werd vanochtend gepresenteerd aan minister Bruins voor Medische Zorg, die direct zei dat de aangeboden code tekortschiet.

Hij vindt dat de prijzen wel thuishoren in de code, "Die mis ik", zei hij. Volgens de minister moet de farmaceutische industrie uitleg geven over de hoogte van de prijzen en moeten goede geneesmiddelen tegen een redelijke prijs worden aangeboden.

Hij heeft de opstellers van de code gevraagd met een "verbeterde versie" te komen, waarin beide onderwerpen zijn opgenomen. Dat moet nog in deze kabinetsperiode gebeuren.

Bruins niet tevreden over gedragscode farmaceuten

Zelf verantwoordelijk

De medicijnprijzen zijn niet opgenomen in de gedragscode omdat bedrijven zelf verantwoordelijk zijn voor het opstellen en verantwoorden van de prijzen, zei Aarnoud Overkamp, voorzitter van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen en directeur van farmaceut Takeda, in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens Overkamp is het ook lastig om afspraken te maken over de prijzen vanwege het mededingingsrecht. Dat zijn wetten over concurrentie, die bedrijven verbieden een kartel te vormen waarin ze bijvoorbeeld afspraken maken over prijzen.

"Onzin", noemt patentrechtdeskundige Ellen 't Hoen dat in De Volkskrant. Mededingingsrecht staat volgens haar geen toezegging over redelijke prijzen in de weg.

Aanvaardbare prijzen

Bruins dreigde afgelopen september de naam van een Italiaanse farmaceut openbaar te maken. De NOS onthulde dat het ging om het bedrijf Leadiant, dat in korte tijd prijs van het medicijn CDCA, tegen de zeldzame ziekte CTX, 500 keer zo hoog maakte. De pil ging van 28 cent naar 140 euro.

De prijzen zijn volgens Overkamp vanwege de wet geneesmiddelenprijzen al aanvaardbaar in Nederland. "Sommige medicijnen komen op de markt na onderhandelingen met de minister. Dat zijn in principe allemaal aanvaardbare prijzen."

Startpunt

De code bevat 38 artikelen, verdeeld over vier thema's. "Er staat bijvoorbeeld in dat we open en verantwoord zullen handelen, dat we in het belang van de patiënt handelen en dat er wordt gerapporteerd wat de uitgaven zijn aan onderzoek van geneesmiddelen. We gaan helpen bij het oplossen van medicijntekorten. Een variëteit van onderwerpen die we belangrijk vinden", zei Overkamp.

Hoewel afspraken over medicijnprijzen daar nog niet toe behoren, zouden die mogelijk wel in een update van de code kunnen komen, zei Overkamp vanochtend vroeg. "Dit is een startpunt, de code heeft een groeimodel. Keulen en Aken zijn ook niet op een dag gebouwd. Ik weet zeker dat we over tien jaar een andere code hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl