NOS Sport

Nederlandse waterpolosters grijpen naast EK-finale na strafworpen

Waterpolosters missen EK-finale na verlies tegen Rusland

De Nederlandse waterpolosters hebben op de EK in Boedapest naast een plaats in de finale gegrepen. De titelverdediger werd in de halve finales onttroond door Rusland.

Na vier kwarten stond het 7-7 (2-2, 2-2, 2-1,1-2), waarna de Russinnen foutloos bleven in de strafworpenserie. Dagmar Genee en Sabrina van der Sloot misten namens Nederland.

Beide teams speelden in een hoog tempo en zetten direct druk. Daarom moesten doelpogingen snel gedaan worden en dat ging vaak ten koste van de zuiverheid. Halverwege (4-4) had Oranje zeventien schoten gelost en Rusland veertien.

De formatie van bondscoach Arno Havenga leek kort na rust door te drukken met twee treffers op rij, maar de Russinnen kwamen weer langszij.

Pro Shots
Sabrina van der Sloot juicht na een treffer

Nederland bleek in de slotminuut van de slijtageslag, bij een 7-7 stand, niet in staat een overtalsituatie uit te spelen en strafworpen volgden. Genee (paal) en Van der Sloot (redding keepster) faalden.

Door het missen van de EK-finale krijgt Oranje in Hongarije geen kans meer om een olympisch ticket te verdienen. In maart krijgt Oranje een herkansing in Italië om olympische deelname af te dwingen.

"Ook daar komen we toptegenstanders tegen", beseft Havenga. "Er zijn twee tickets te vergeven, maar het zal een heel zwaar toernooi worden."

Zaterdag wacht voor Nederland nog een duel om het brons. Vanaf 17.30 uur is dan Hongarije de tegenstander. De Hongaarse vrouwen verloren met 11-10 van Spanje.

Bekijk hieronder de reacties van Havenga, Dagmar Genee en Nomi Stomphorst:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl