Misbruikte Jehovah's Getuigen oordelen hard over interne afhandeling
Leden van Jehovah's Getuigen die binnen de geloofsgemeenschap te maken kregen met seksueel misbruik, doen meestal geen aangifte bij de politie en zijn overwegend negatief over de interne afhandeling van het misbruik. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht naar de aangiftebereidheid van de misbruikslachtoffers binnen Jehovah's Getuigen.
In totaal hebben 751 mensen zich gemeld bij de onderzoekers, 292 met persoonlijke ervaringen en 459 met meldingen van misbruik dat een ander overkwam. Slechts een kwart van hen heeft uiteindelijk aangifte bij de politie gedaan. In bijna de helft van alle gemelde misbruikgevallen ging het om incest.
Degenen die het seksueel misbruik alleen meldden aan ouders of ouderlingen binnen de gemeenschap, geven aan de afhandeling gemiddeld als rapportcijfer een 3,3, schrijven de onderzoekers. De deelnemers aan het onderzoek wijten de onbevredigende aanpak aan de gesloten cultuur van de Jehovah's Getuigen. De ouderlingen zijn gericht op het bijeenhouden van de gemeenschap en sturen snel aan op verzoening van dader en slachtoffer. Daarbij blijft de nazorg voor het misbruikslachtoffer onderbelicht.
Ontluisterend
Minister Dekker van Justitie vindt het beeld dat in het rapport wordt geschetst "uitermate zorgelijk". "Slachtoffers voelen zich onvoldoende gehoord, genegeerd, gestigmatiseerd en geïsoleerd", schrijft hij aan de Tweede Kamer. Hij noemt de conclusies ontluisterend. De minister gaat in gesprek met het bestuur over de maatregelen die de gemeenschap zelf moet nemen.
De opstellers van het onderzoeksrapport adviseren de regering onder meer de Jehovah's Getuigen, maar ook andere organisaties, wettelijk te verplichten om naar de politie te gaan met verdenkingen of meldingen van seksueel misbruik.
Rechter gelastte openbaarmaking
Eerder vanmiddag oordeelde de Utrechtse rechtbank dat het rapport openbaar mocht worden gemaakt. Met die beslissing verwierp de rechter het verzoek van de geloofsgemeenschap om het onderzoeksrapport niet te publiceren.
Jehovah's Getuigen laat in een reactie weten dat de gemeenschap zich al jaren ontfermt over de slachtoffers en hun pastorale zorg geeft. Het rapport is discriminerend, stelt de Jehovah's Getuigen, omdat het zich alleen richt op één organisatie en voorbijgaat aan andere geloofsgemeenschappen. Ook trekt het bestuur de wetenschappelijke onderbouwing van het onderzoek in twijfel.
Ex-Jehovah's Getuigen die zich hebben verenigd in de strijd tegen de praktijken van de geloofsgemeenschap, zeggen opgelucht te zijn dat het rapport openbaar is gemaakt. Ze blijven echter bezorgd dat Jehovah's Getuigen "de ernst van de problematiek nog steeds niet inziet".
In de video hieronder keek NOS op 3 mee in het leven van Rick. Hij was zijn leven lang lid van de Jehovah-gemeenschap, maar besloot de banden te verbreken: