ANP
NOS NieuwsAangepast

Jehovah’s Getuigen willen publicatie van misbruikrapport voorkomen

De Nederlandse afdeling van de Jehovah's Getuigen wil met een kort geding publicatie voorkomen van een rapport over misbruik binnen de gemeenschap, schrijven Het Parool en het Dagblad van het Noorden. De Universiteit Utrecht, waaraan de opstellers van het rapport zijn verbonden, bevestigt het geding tegenover de NOS. De geloofsgemeenschap is niet bereikbaar voor commentaar.

De Utrechtse onderzoekers moesten, in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid, de ernst en omvang van misbruik binnen de geloofsgemeenschap in kaart brengen. Daarom zijn de universiteit en de Nederlandse staat gedaagd in het kort geding, dat morgenmiddag dient bij de rechtbank in Utrecht.

De Jehovah's Getuigen hebben het rapport al ingezien. Volgens het Dagblad van het Noorden typeert de organisatie de conclusies als wetenschappelijk en feitelijk onjuist, lasterlijk en zeer beledigend bovendien. Volgens de geloofsgemeenschap zal publicatie leiden tot onherstelbare schade aan alle Jehova's getuigen in Nederland en is er sprake van discriminatie op basis van godsdienst.

Uit publicaties in Trouw bleek in 2017 dat de afhandeling van seksueel misbruik binnen de Jehovah's Getuigen veelal binnenskamers gebeurt en dat slachtoffers geen hulp krijgen. Na de onthullingen stroomden bij een meldpunt voor misbruik honderden meldingen binnen.

Toen de geloofsgemeenschap geen aanstalten maakte om de zaken zelf uit te zoeken, riep de Tweede Kamer eind 2018 op tot een onderzoek. Onderzoeksleider en hoogleraar Kees van den Bos sprak van "een flink aantal serieuze meldingen" die het onderzoek leken te rechtvaardigen.

Het is nu voor het eerst dat er in Nederland een groot onderzoek is gedaan naar de Jehovah's Getuigen. Dat moet duidelijk maken in hoeverre de gesloten cultuur van de geloofsgemeenschap misbruik heeft toegedekt.

In het onderzoek zijn meldingen vertrouwelijk behandeld en niet gedeeld met het Openbaar Ministerie. Dat doet zelf ook onderzoek naar misbruikzaken. Vorig jaar nog werd een ex-jehova uit Nieuwegein veroordeeld voor misbruik van zijn twee dochters.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl