NOS NieuwsAangepast

Duitsland verbiedt neonazi-organisatie Combat 18

Duitsland heeft de neonazi-organisatie Combat 18 verboden. De club wordt gezien als een gevaarlijke organisatie die bereid is om geweld in te zetten om zijn doelen te bereiken.

"Rechts-extremisme en antisemitisme horen niet thuis in onze samenleving", schrijft minister Seehofer van Binnenlandse Zaken in een verklaring.

Het verbod komt niet als een verrassing. Al sinds de moord op politicus Walter Lübcke in juni vorig jaar wordt erover gesproken. De verdachte van die moord zou banden hebben gehad met Combat 18.

Huiszoekingen

De politie heeft vanochtend invallen gedaan in zes deelstaten. Daarbij zouden onder meer mobiele telefoons, laptops, kleding en propagandamateriaal in beslag zijn genomen.

Het is volgens correspondent Judith van de Hulsbeek maar de vraag hoeveel nuttigs de politie heeft gevonden. Aangezien het verbod er al een tijd aan zat te komen, hadden de Combat 18-leden veel tijd om belastende zaken weg te werken.

"Het verbod wordt vooral gezien als een symbolische slag", zegt Van de Hulsbeek. "Deze club is een spil in het web van de Duitse neonazi-scene. Combat 18 organiseerde van alles en dat mag nu niet meer onder eigen naam, maar het is maar de vraag of de politie ook sleutelfiguren kan arresteren."

Adolf Hitler

Combat 18, ook wel C18, is een van oorsprong Britse organisatie die is opgericht in 1992. De club wordt gezien als de gewapende tak van het neonazistische Blood and Honour. Dat verspreidt nazi-ideologieën, onder meer door het maken van muziek met extreemrechtse teksten. De cijfers 1 en 8 in Combat 18 verwijzen naar de eerste en achtste letter in het alfabet: A en H - kort voor Adolf Hitler.

In de loop der jaren zijn ook in andere landen afdelingen ontstaan van Combat 18, waaronder Nederland en Duitsland. Naar schatting heeft C18 in Duitsland zo'n twintig leden. Zij zijn volgens Van de Hulsbeek de bekendste neonazi's van het land.

In september 2017 werd een deel van de Duitse Combat 18-tak al gearresteerd na een schiettraining in Tsjechië. Een elite-eenheid pakte de mannen op zodra zij de grens over gingen. Zij hadden een partij munitie bij zich.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl