'AZ in crisis? Beetje overdreven, maar het moet wel snel beter'

De komende drie avonden staan voor de voetballiefhebbers in het teken van het KNVB-bekertoernooi. Het is alweer tijd voor de achtste finales, die om 18.30 uur worden afgetrapt met het duel tussen TOP Oss en AZ.

Voor de Alkmaarders is het zaak om deze ronde ongeschonden door te komen. Immers: AZ verloor zijn laatste twee eredivisiewedstrijden, van Sparta (voor de winterstop) en zaterdag van Willem II. Dat zijn ze in Alkmaar niet meer gewend. Mogen we al van een crisis spreken?

"Nou, als je twee keer achter elkaar verliest, is dat niet goed en daar zijn we enorm teleurgesteld over", reageert trainer Arne Slot. "Daar moet je ook zeker conclusies aan verbinden. Maar het woord crisis is wat overdreven. Feit is wel dat het snel beter moet."

NOS

De mindere fase waarin AZ nu verkeert, is niet het gevolg van de druk nu de club als grootste uitdager van Ajax wordt gezien, stelt Slot. "Dat waren we voor het duel met Ajax ook al, en toen hebben de jongens laten zien dat ze prima met die druk om kunnen gaan."

Boosheid en frustratie

De 3-1 thuisnederlaag tegen Willem II heeft bij de selectie geleid tot een combinatie van boosheid en frustratie, aldus Slot. "Maar de jongens weten heel goed dat we nu weer voor de beker gaan spelen. Een competitie waarin we de afgelopen jaren heel succesvol zijn geweest. Dat willen we dit jaar ook weer, en dus zullen we moeten winnen in Oss."

In 2011 waren de achtste finales voor het laatst het eindstation van AZ. In de acht seizoenen daarop bereikten de Alkmaarders drie keer de bekerfinale (één keer winst). Drie keer werd de club uitgeschakeld in de halve finales en één keer in de kwartfinales.

Idrissi speelt

Oussama Idrissi, die tegen Willem II nog uitviel, is er vanavond weer bij, denkt Slot. "Hij had vóór de wedstrijd al last van zijn maag en viel met kramp uit. Hij gaat tegen TOP gewoon weer spelen."

STER reclame