Jordens Peters en Pol Llonch geloven het kort na de wedstrijd nog niet helemaal Pro Shots

Waar AZ zijn laatste wedstrijd voor de winterstop verloor, zette Willem II een indrukwekkende reeks van zeven duels zonder nederlaag neer. Alsof er helemaal geen winterstop was, gingen beide ploegen zaterdag op exact dezelfde voet verder: AZ verloor en Willem II maakte indruk.

Het had een 1-3 uitslag in Alkmaar tot gevolg. "Dit komt hard aan", moest AZ-coach Arne Slot constateren.

Slot probeerde rustig de pers te woord te staan, maar de onvrede klonk toch door. "Of ik geschrokken ben? Wij waren slordiger dan normaal. In de tweede helft hebben we een Willem II gezien zoals we als AZ juist willen spelen. De tegenstander hoog onder druk zetten. Maar dat is ons niet gelukt en Willem II wel."

Slot zag ook dat zijn ploeg meer fouten maakte. "Vandaag heb ik meer foute keuzes gezien dan ik van ze gewend ben. Maar nogmaals, daar heeft ook de kwaliteit van druk zetten van Willem II mee te maken. Het ligt heel dicht bij elkaar."

De trainer van de nummer twee in de eredivisie herhaalde meermaals dat het ook vooral aan de kwaliteit van de tegenstander lag dat AZ had verloren. "Ik denk dat iedereen wel gezien heeft dat we het in de tweede helft ontzettend moeilijk hadden. Ze zijn aan een fantastisch seizoen bezig. Ze hebben een aantal wapens waarmee ze ons pijn kunnen doen. Ze geven nooit op."

Koster: 'Een prettige periode dit, die maak ik niet zoveel mee'

Wellicht als AZ een tweede treffer had gemaakt, dat het anders was verlopen. En als Oussama Idrissi niet was uitgevallen. "Dat hij uitvalt, is vervelend. Daarmee verviel onze dreiging aan de linkerkant. Hij is wel een speler met een actie die iets bijzonders kan doen."

Vijf minuten na het wegvallen van Idrissi, sloeg Willem II voor het eerst toe. Eén van de uitblinkers aan Willem II-zijde, Mike Trésor Ndayishimiye, weet waardoor zijn ploeg terugkwam: druk zetten.

"We kunnen niet afwachten tot de doelpunten gaan vallen. Als we vooruit drukken, krijgen we kansen. Als je na een foutje de 1-1 maakt, weet je: we moeten doorgaan." Hij maakte zelf op fraaie wijze de 1-3.

Bevestiging

Koster kon alleen maar instemmend knikken bij het horen van de complimenten. Of hij zelf nog verrast was, luidde de vraag.

"We weten wat de ploeg kan, dat hebben we natuurlijk laten zien in de eerste seizoenshelft. Maar het is heel prettig dat je dat een vervolg kan geven. Dat moet je altijd nog maar afwachten, want het ligt een poosje stil. Nou, we hebben de bevestiging gekregen dat we goed bezig zijn."

Ndayishimiye: 'Wat bedoelt u met lelijke doelpunten?'

Koster geniet van de hoogtijdagen. "Dit is een hele prettige periode, die maak je niet zoveel mee. Tenminste ik niet."

Slot tot slot: "Deze dreun komt wel even aan. En dat moet ook. We hebben voor de winterstop ook verloren, tegen Sparta. Als je dan de eerste wedstrijd thuis begint, ook al is het tegen Willem II, moet je die wedstrijd wel winnen. Als je die verliest, komt die hard aan."

Willem II nu derde

AZ bleef steken op 41 punten. Als Ajax zondag thuis wint van Sparta, loopt het verschil weer op tot zes punten. Willem II kwam op 36 punten en passeerde PSV. De Eindhovenaren (34 punten) reizen zondag nog af naar VVV-Venlo.

STER reclame