Toezichthouder: straling 5G geen reden tot zorg, wel goed blijven volgen

De straling van 5G-proefopstellingen in Nederland zit onder de Europese limieten, blijkt uit een eerste serie metingen door toezichthouder Agentschap Telecom.

Ook al is 5G nog niet geactiveerd, in de samenleving klinken al wel langere tijd zorgen over de komst van het nieuwe mobiel netwerk. In september was er bijvoorbeeld in Den Haag een demonstratie van mensen die de aanleg van het netwerk willen stoppen uit angst om ziek te worden van de straling. Deskundigen zeiden toen tegen de NOS dat de zorgen begrijpelijk zijn, maar onterecht.

Er zijn in Nederland vijftien vergunningen vergeven voor proeflocaties met 5G. Het Agentschap Telecom is steekproefsgewijs langs geweest op vijf locaties; twee in Den Haag en verder in Maastricht, Groningen en Rotterdam. "Op basis van de gegevens die er nu zijn, is er geen reden tot zorg", zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat meeschreef aan het onderzoeksrapport.

Vinger aan de pols

T-Mobile wil aan het einde van dit jaar een landelijk dekkend 5G-netwerk hebben en KPN verwacht het netwerk ook te activeren. Gebruik ervan zal toenemen naarmate er meer apparaten met 5G-ondersteuning beschikbaar komen.

Het RIVM wijst er dan ook op dat er de komende jaren veel veranderingen aankomen: meer antennes die 5G gebruiken en consumenten die met 5G-telefoons aan de slag gaan. In het rapport staat dat het belangrijk is om "de vinger aan de pols te houden".

Meer metingen komende jaren

De metingen die nu zijn uitgevoerd, kunnen worden gezien als het startpunt. De bedoeling is dat er veel meer volgen om veranderingen goed in de gaten te houden. In totaal vinden er per jaar zeventig metingen plaats van 2G, 3G, 4G en 5G.

5G is gehouden aan dezelfde eisen als voorganger 4G. In de praktijk betekent dit volgens het Agentschap Telecom dat de straling van nu in de meeste gevallen een factor tien lager is dan de limiet. De limiet zit vervolgens een factor vijftig lager dan wat schadelijk is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl