1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Hennis geeft nieuwe verklaring met meer compassie voor Iraakse betogers

VN-gezant in Irak Jeanine Hennis heeft een nieuwe verklaring uitgebracht over de aanhoudende protesten in het land. Daarin roept ze de autoriteiten op de vreedzame betogingen niet met geweld te onderdrukken.

Afgelopen november kwamen uitlatingen over de demonstraties haar op kritiek te staan. Toen zei Hennis in een tweet dat de "ontregeling van cruciale infrastructuur een grote zorg is" en dat het "schadelijk is voor de Iraakse economie". De oud-minister werd verweten dat ze te weinig oog had voor de demonstranten en alleen bezig was met de negatieve economische gevolgen van de protesten.

In de nieuwe verklaring uit Hennis haar zorgen over de mensenrechtenschendingen tijdens de afgelopen vier maanden van protest in grote delen van het land. Ze roept op tot hervormingen.

"De afgelopen maanden zijn honderdduizenden Irakezen uit alle geledingen van de samenlevingen de straat op gegaan om hun hoop op betere tijden een stem te geven, vrij van corruptie, partijbelangen en buitenlandse bemoeienis", schrijft Hennis. "Het doden en verwonden van vreedzame demonstranten, gecombineerd met vele jaren van niet ingeloste beloftes, hebben geresulteerd in een grote vertrouwenscrisis."

De Iraakse premier Adel Abdul-Mahdi bood eind november, twee maanden na de start van de demonstraties tegen de regering, zijn ontslag aan. Volgens Hennis is er sindsdien maar weinig vooruitgang geboekt en is er onder politiek leiders geen consensus over de weg die moet worden ingeslagen. Betogers eisen onder meer betere leefomstandigheden.

"Alle stappen die tot nu toe zijn gezet om gehoor te geven aan de zorgen van het volk zullen zinloos zijn als ze niet worden voltooid." Hennis zegt dat recente ontwikkelingen in de regio de aandacht afleiden van urgente binnenlandse zaken, daarmee wijzend op de escalatie in de regio na de Amerikaanse liquidatie van de Iraanse generaal Soleimani in de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Volgens Hennis zullen de woede en wantrouwen onder het Iraakse volk blijven groeien als aan hun boodschap geen gehoor wordt gegeven. Ze roept Iraakse autoriteiten op de betogers te beschermen. "Gewelddadige onderdrukking van vreedzame betogers is onacceptabel en moet tot elke prijs worden voorkomen." Ze roept ook de betogers op vreedzaam te blijven.

Vandaag zette de oproerpolitie in Bagdad traangas en kogels in tegen demonstranten in Bagdad. Daarbij vielen zeker dertien gewonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl