Quique Sétien wordt gepresenteerd als trainer van Barcelona AFP

Quique Setién kan zijn geluk niet op als hij op 11 november 2018 met zijn ploeg Real Betis in Camp Nou een sensationele overwinning boekt. Hij verslaat Barcelona met 3-4 en doet dat op een manier, waarmee hij bij zowel de aanhangers van Betis als bij de Barça-fans applaus oogst: met mooi en aantrekkelijk voetbal.

Ruim 400 dagen na die overwinning, op 13 januari 2020, kan de 61-jarige Setién het opnieuw amper geloven. Het is alsof hij droomt. Hij wordt door Barcelona gepresenteerd als nieuwe hoofdtrainer. "In mijn stoutste dromen kon ik me niet voorstellen trainer te zijn van Barcelona. Het is zeer bijzonder", zegt hij tijdens zijn eerste persconferentie in dienst van de Catalaanse club.

Vanavond om 21.00 uur zit hij voor het eerst op de bank als Barcelona het opneemt tegen Granada.

Een ware paniekaanval.

Journalist Santi Giménez over het ontslag van Ernesto Valverde

Even voordat Setién de pers voor het eerst te woord staat, een week geleden, is Ernesto Valverde de laan uitgestuurd. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de 'slechte' resultaten van Barcelona en moet vertrekken.

"Een ware paniekaanval", oordeelt Santi Giménez, journalist van de Spaanse sportkrant AS. Hij volgt de Catalaanse club al jaren en stelt dat het bestuur een statement wilde maken.

'Geen reden voor ontslag'

"Barcelona werd de afgelopen twee seizoenen landskampioen, maar het draait hier allemaal om de Champions League. Die werd niet gewonnen en daarom zijn ze hier ontevreden."

De Spaanse journalist vindt het vreemd dat Valverde is geslachtofferd. "Er was eigenlijk geen echte reden om Valverde op dit moment te ontslaan. Barcelona speelt niet meer het mooie en aantrekkelijke voetbal uit het verleden, maar het is wel koploper van La Liga en het maakt ook nog kans op het winnen van de Champions League."

Stand Spaanse competitie na negentien speelronden

Club Punten (doelsaldo)
1. Barcelona 40 (+26)
2. Real Madrid 40 (+24)
3. Atlético Madrid 35 (+10)
4. Sevilla 35 (+6)

Het ontslag van Valverde hing volgens Giménez samen met de gesprekken die het bestuur van Barcelona op de achtergrond voerde met oud-spelers Xavi Hernandez en Ronald Koeman. Barça zag in één van hen de ideale opvolger van Valverde en polste zodoende of zij openstonden voor een terugkeer naar Catalonië.

Beiden bedankten voor het aanbod, Barcelona komt voor hen op een ongelegen moment. De 39-jarige Xavi, momenteel trainer van Al-Sadd in Qatar, vindt het te vroeg in zijn prille carrière als trainer en Ronald Koeman wil met het Nederlands elftal eerst meedoen aan het EK komende zomer.

Ernesto Valverde en Quique Sétien EPA

Giménez: "Toen het nieuws uitlekte dat zij waren benaderd, begon het te rommelen binnen de club. En toen Barcelona in de halve finale van de Spaanse Supercup vervolgens ook nog eens verloor van Atlético, werd de positie van Valverde onhoudbaar. De club is toen wanhopig op zoek gegaan naar een andere kandidaat en kwam uit bij Setién."

De 61-jarige Setién is een groot fan van Johan Cruijff en maakt daar tijdens zijn loopbaan geen geheim van. "Ik voelde dat voetbal beter gespeeld kon worden, maar ik zag het pas toen Johan het ons liet zien", laat hij als trainer van Betis op Cruijffiaanse wijze weten via Twitter.

In de geest van Cruijff wil Setién ook aantrekkelijk voetbal spelen, maar daar plaatst journalist Giménez de volgende kanttekening bij. "Bijna iedere trainer is fan van Cruijff. Het bewonderen van zijn speelstijl is één, het overbrengen op een spelersgroep is twee."

'Veel geluk nodig'

Giménez benadrukt dat de nieuwe trainer twee doelen heeft: kampioen worden en de Champions League winnen. En dat wordt volgens hem een hels karwei. "Voor het winnen van het miljoenenbal heeft Barcelona heel veel Messi en heel veel geluk nodig."

Barcelona neemt het in de achtste finales van de Champions League op tegen Napoli.

Lionel Messi heeft ruzie met zin schoen tijdens de Spaanse Super Cup AFP

Setién heeft een contract getekend tot en met 2022 en daarin staat dat er komende zomer een evaluatiemoment zal plaatsvinden. Die clausule biedt hoop voor bijvoorbeeld Koeman, die er nooit een geheim van heeft gemaakt terug te willen keren naar Barcelona.

De bondscoach van Oranje kan in theorie bij tegenvallende resultaten van Setién na het EK de overstap naar Barcelona maken, maar volgens Giménez is dat een onwaarschijnlijk scenario.

"Hoewel je het bij deze club nooit zeker weet, denk ik dat Setién er na dit seizoen nog een jaar aan vastplakt. Anders zouden ze hem niet een contract voor drie jaar aanbieden."

STER reclame