NOS Wielrennen

Dumoulin staat te popelen: 'Ik wil die explosieve uithaal terugkrijgen'

Dumoulin popelt om weer te koersen: 'Ben benieuwd waar ik sta'

Hij staat te popelen, Tom Dumoulin. Over iets meer dan twee weken mag hij weer los. "Dan sta ik voor het eerst sinds juni weer aan de start van een wedstrijd. Ik ben heel erg benieuwd waar ik sta."

In Alicante traint de 29-jarige Limburger deze dagen samen met zijn nieuwe teamgenoten. En net als tijdens het eerste trainingskamp in december, groeit bij Dumoulin weer het besef dat hij de juiste keuze heeft gemaakt met zijn overstap.

"De mensen hier zijn met zo veel passie voor de sport bezig. Ik wil wereldkampioen worden, maar Mathieu Heijboer wil wereldkampioen trainen worden en de mecanicien die aan mijn fiets sleutelt wil wereldkampioen mecanicien zijn. Dat is heel fijn werken."

Ik heb mezelf traag getraind. Die explosieve uithaal werd iets minder. Die moet ik weer terugkrijgen.

Dumoulin

Het geeft Dumoulin het nieuwe elan waar hij naar op zoek was. "Je motiveert elkaar. Als ik een keer een slechte dag heb en trainer Mathieu staat te springen als een blij kind omdat we weer twee watt sneller zijn geworden in de windtunnel, dan heb ik geen slechte dag meer. Dan geniet ik daarvan."

Hoewel er bij Sunweb al een goede, professionele begeleiding was, zijn de zaken bij zijn nieuwe werkgever allemaal nog beter geregeld. "Ik heb echt het gevoel dat ik nu in dé beste of één van de beste ploegen van de wereld rondrijd. En dat ik daar ook wel in thuishoor. En toch voelt het helemaal niet spannend. Het is gewoon relaxed."

In november ging Dumoulin intensief aan de slag met zijn nieuwe trainer, Mathieu Heijboer. Nadat de knieblessure definitief was verdwenen ("Ik kan weer alles doen - sprinten, zware intervallen"), kon de Giro-winnaar van 2017 zich richten op sportieve zaken.

Het drieluik van Dumoulin: Cumbre del Sol, Andorra en Oropa

Dumoulin kwam erachter dat hij iets van zijn explosiviteit was kwijtgeraakt. "Ik heb best wel veel ritten gedaan waarin ik constant in de grijze zone aan het trainen was. Niet rustig, ook niet keihard, maar constant hard doorrijden. Je maximale prikkel wordt dan iets minder."

'Een kernkwaliteit van Tom'

Dumoulin had zich, in zijn eigen woorden, 'traaggetraind'. "Dat heb ik met Mathieu besproken, ik moet die explosieve uithaal weer terugkrijgen. Dat was altijd een wapen van mij. Zo heb ik een aantal koersen gewonnen. Dat was mijn voordeel ten opzichte van andere klassementsrenners."

Heijboer herkent het, meer renners trainen op de manier zoals Dumoulin deed de afgelopen jaren. "Het is heel verleidelijk om heel de dag lekker te brommen, maar dat is niet altijd verstandig. Het kan een heel effectieve training zijn, maar je kan ook doorslaan en dan verlies je explosiviteit. En dat stukje heb je wel nodig om het verschil te maken in finales."

"Met hier en daar een uurtje minder denken we dat het gevoel en de kwaliteit weer terugkomen. Want het is wel een kernkwaliteit van Tom, dat hij nog een flinke versnelling in huis heeft", aldus Heijboer.

Training Jumbo-Visma in Alicante

Dumoulin opent zijn seizoen met de Ronde van Valencia op 5 februari. Maar hij verheugt zich nu al op de heuvelklassiekers, die na jaren weer eens op zijn programma staan. Hij meed ze de laatste jaren omdat hij in voorbereiding was op de Giro. "Maar ik heb ze altijd heel erg gemist, die klassiekers. Ik reed ze altijd met veel plezier, ook al heb ik er nog nooit echt goed gepresteerd."

Het zijn gelijk ook goede wedstrijden om zijn explosiviteit weer te testen. "Ik weet niet of het meteen gaat lukken om ineens uit mijn slof te gaan schieten. Maar ik kijk ernaar uit om er weer bij te zijn, koers te maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl