Prins Harry en zijn vrouw Meghan
NOS NieuwsAangepast

Harry en Meghan geven koninklijke titels op, verliezen toelage

Prins Harry en zijn vrouw Meghan beëindigen hun officiële werkzaamheden voor de Britse koninklijke familie en zullen hun titels Koninklijke Hoogheid niet meer gebruiken.

Buckingham Palace zegt dat de twee hun aanspreektitel behouden en dat Harry prins blijft. Dit geeft hun de mogelijkheid om terug te keren in een actieve koninklijke rol, mochten ze zich ooit bedenken.

"Ze zullen geen publieke middelen meer ontvangen voor koninklijke plichten", zegt het paleis van de koningin in een verklaring. Met andere woorden: Harry en Meghan kunnen geen aanspraak meer maken op het geld waar ze als lid van het Koninklijk Huis recht op hadden. Ze blijven wel hertog en hertogin van Sussex. De nieuwe afspraken worden volgens de BBC dit voorjaar van kracht.

Ook betalen Harry en Meghan de verbouwingskosten terug van Frogmore Cottage, dat hun huis in het Verenigd Koninkrijk zal blijven. Het zou gaan om ongeveer 2,8 miljoen euro aan belastinggeld.

Buckingham Palace meldt niets over afspraken over hun beveiliging, een jaarlijkse miljoenenpost.

Volgens correspondent Tim de Wit laat dit zien hoe graag Harry en Meghan hun nieuwe rol willen:

'Dit gaat een stuk verder dan Harry en Meghan eigenlijk wilden'

Koningin Elizabeth hoopt dat haar kleinzoon en zijn vrouw door de overeenkomst die nu is bereikt "een gelukkig en vreedzaam nieuw leven" kunnen opbouwen. Ze zegt verder in het bijzonder trots te zijn op Meghan "die zo snel onderdeel is geworden van de familie".

Harry en Meghan kondigden twee weken geleden onverwacht aan dat ze een minder vooraanstaande positie binnen de koninklijke familie willen om een ander leven te kunnen leiden. Ze willen hun tijd verdelen tussen Noord-Amerika en Groot-Brittannië, en zelf in hun onderhoud voorzien.

Het stel heeft een nieuwe website, sussexroyal.com, waarop ze over hun doen en laten zullen berichten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl