Sociale media in Iran: 'Het is een lichtpuntje in het donker'
Iraniërs volgen het nieuws over de protesten en de spanningen met de Verenigde Staten vooral via sociale media. "Vooral Instagram is een populair platform, omdat Facebook en Twitter officieel verboden zijn", zegt Midden-Oosten-correspondent Daisy Mohr.
Mohr was onlangs in Iran en sprak daar met Babak. Ook hij grijpt altijd naar zijn telefoon om het nieuws te volgen en op de hoogte te blijven. Volgens hem belichten staatsmedia het nieuws van één kant.
Babak is een van de bijna dertig miljoen Iraniërs die actief zijn op sociale media. Voor veel van hen is het - ondanks allerlei restricties - de plek om je vrij te bewegen in een gecontroleerde samenleving. Babak zit uren per dag op zijn telefoon. "Het voelt als een opening naar de rest van de wereld", zegt hij.
Wil je weten waarom sociale media zo belangrijk zijn voor Iraniërs? Bekijk hier het hele verhaal van Babak:
Ook Iraniërs in Nederland gebruiken vooral sociale media om op de hoogte te blijven van het nieuws in hun thuisland. "De staatsmedia vertellen alleen maar leugens en dat zijn mensen zat", vertelt Atti Bahadori. Ze vluchtte in 1989 naar Nederland en zet zich sindsdien in voor de Iraanse gemeenschap.
Om zich te behoeden voor nepnieuws, helpen Iraniërs elkaar. "We delen nieuwsberichten van sociale media vaak via WhatsApp-groepen en Instagram", aldus Bahadori. "Een aantal mensen zijn heel handig en kunnen snel uitzoeken of de berichten kloppen. Op die manier is iedereen snel op de hoogte."