Nieuw Amsterdam

Negen kinderen van Gerrit Jan van D. hebben verontwaardigd gereageerd op een boek dat vandaag over hun vader verschijnt. De man wordt ervan verdacht zes van zijn kinderen jarenlang te hebben afgezonderd en te hebben mishandeld op een boerderij bij Ruinerwold. Twee van zijn oudere kinderen zou hij seksueel hebben misbruikt.

In het boek, dat is geschreven door twee journalisten van De Telegraaf, wordt ingegaan op de beweegredenen van de vader en staan details over de mishandelingen waarvan hij wordt beschuldigd. De informatie is gebaseerd op persoonlijke documenten van Van D. en delen van het strafdossier.

'Hard geraakt'

Een boze reactie van de negen kinderen op het boek werd gisteren voorgelezen in talkshow Op1: "We zijn hard geraakt door de manier waarop er met onze informatie wordt omgegaan en in een boek terecht is gekomen", schrijven ze.

"Het schaadt ons extra in deze moeilijke situatie, terwijl we veel van wat we lezen niets met de waarheid te maken heeft. Het kwetst ons dat er in de titel wordt gesproken van een 'duister gezin', waardoor het lijkt alsof wij iets verkeerd hebben gedaan."

Bekijk hier hoe gisteren de verklaring werd voorgelezen en de reactie van de journalisten:

De kinderen schrijven in de verklaring dat hun nooit is gevraagd om een reactie op het boek. De auteurs, Silvan Schoonhoven en Marcel Vink, spreken tegen dat ze geen wederhoor hebben gepleegd.

"Wij hebben veel moeite gedaan om met de kinderen in contact te komen. Rondom het boek hebben wij ze benaderd maar daar is geen enkele reactie op gekomen", zei Vink vanochtend in het NPO Radio-2-programma Jan-Willem Start op. Volgens de journalist reageren de kinderen nu op publicaties over het boek zonder dat ze het zelf hebben gelezen.

Onderzoek naar verbod

Robert Snorn, de advocaat van Gerrit Jan van D., is niet te spreken over het boek. Tegen de NOS zegt dat hij "samen met andere belanghebbende partijen" heeft laten onderzoeken of publicatie van het boek voorkomen kon worden. Of de kinderen daarbij betrokken waren, wilde hij niet zeggen. Het boek is inmiddels te koop.

Het Openbaar Ministerie reageerde eerder al geschokt dat delen uit het strafdossier in handen zijn gekomen van De Telegraaf. Naar het lek wordt onderzoek gedaan.

Dinsdag is de eerste pro-formazitting tegen Gerrit Jan van D. en Josef B., de huurder van de boerderij in Ruinerwold.

STER reclame