ANP

De vader van het gezin in de zaak-Ruinerwold ontkent alles waarvan hij wordt beschuldigd. Dat zegt zijn advocaat Robert Snorn tegen RTV Drenthe. Gisteren en vandaag publiceerde De Telegraaf delen uit het gerechtelijk onderzoek. Details over wat Gerrit Jan van D. gedaan zou hebben worden daarin beschreven. Zo zou hij zijn kinderen geslagen en opgesloten hebben.

De Rijksrecherche gaat onderzoeken hoe stukken uit het strafdossier over de zaak-Ruinerwold bij De Telegraaf terecht zijn gekomen. Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland is geschokt door het lek.

Volgens het OM worden slachtoffers daardoor opnieuw geraakt. "De verantwoordelijken hebben zich geen moment bekommerd om de schadelijke gevolgen die dit kan hebben voor de kwetsbare betrokkenen", aldus hoofdofficier Diederik Greive. "De slachtoffers hebben in vertrouwelijkheid hun verhaal gedaan. Ik ben echt verontwaardigd over het blijkbaar bewuste besluit het dossier te lekken en door dit niveau van berichtgeving.

Ja en nee knikken

Advocaat Snorn is blij dat er een onderzoek wordt ingesteld en noemt het "schandalig en treurig" dat het strafdossier is ingezien door journalisten. "Iets wordt gepresenteerd als feiten, in kapitale letters, terwijl het helemaal nog geen feiten zijn, en mijn cliënt nog niet gehoord is."

Gisteren werd duidelijk dat de vader die is opgepakt in de zaak-Ruinerwold ook wordt verdacht van seksueel misbruik van twee van zijn kinderen. De 67-jarige man werd al verdacht van witwassen, vrijheidsberoving en mishandeling van zijn negen kinderen.

Ondanks dat Gerrit Jan van D. door een hersenbloeding uit het verleden niet meer goed kan praten, is het volgens zijn advocaat wel duidelijk dat hij alle beschuldigingen van de hand wijst. Volgens Snorn kan Van D. wel 'ja of nee' aangeven. "En over wat hem nu ten laste wordt gelegd, is hij duidelijk. Hij bestrijdt alle aantijgingen, door nee te schudden."

STER reclame