Eliud Kipchoge
NOS Sport

Marathon van Londen 2020: nummer één (Kipchoge) tegen nummer twee (Bekele)

De marathon van Londen heeft eind april de twee snelste atleten ooit op de marathon tegenover elkaar staan. De organisatie maakte bekend dat op zondag 26 april na Eliud Kipchoge ook Kenenisa Bekele zijn deelname heeft toegezegd. Saillant detail: beide lopers staan onder contract bij manager Jos Hermens.

De 37-jarige Bekele won eind september de marathon van Berlijn in 2.01.41, slechts 2 seconden boven het wereldrecord van Kipchoge. De 35-jarige Keniaan had een jaar eerder in de Duitse hoofdstad de 42,195 kilometer afgelegd in 2.01.39.

Kipchoge deed afgelopen jaar alleen mee aan de marathon van Londen. Hij snelde in een parcoursrecord van 2.02.37 naar zijn vierde overwinning in de Engelse hoofdstad.

Kenenisa Bekele na zijn overwinning in Berlijn

Kipchoge focuste zich daarna volledig op zijn poging om als eerste de marathon binnen de twee uur te lopen. Met hulp van veel wisselende hazen slaagde hij op 12 oktober in zijn missie. De olympisch kampioen van Rio 2016 legde de marathonafstand in Wenen af in 1.59.40, al wordt die tijd niet als wereldrecord erkend.

Kipchoge-Bekele: 4-0

Kipchoge en Bekele kwamen elkaar vier keer eerder tegen in een marathon, waarvan twee keer in Londen (2016 en 2018). De Keniaan eindigde steeds voor zijn Ethiopische rivaal, wiens beste resultaat in Londen de tweede plek in 2017 was. "Ik heb in Berlijn bewezen dat ik de grootste wedstrijden ter wereld nog steeds in toptijden kan winnen", aldus Bekele. "Ik kijk ernaar uit om weer te racen tegen Eliud."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl