NOS Sport

Kipchoge breekt magische grens van twee uur op de marathon

Kipchoge schrijft marathongeschiedenis en loopt als eerste onder twee uur

Eliud Kipchoge heeft als eerste mens de marathon onder de twee uur gelopen. De Keniaanse atleet brak de magische grens op de klassieke afstand van 42 kilometer en 195 meter in Wenen met een tijd van 1 uur, 59 minuten en 40 seconden.

De tijd van Kipchoge wordt niet erkend als wereldrecord. De internationale atletiekfederatie erkent alleen records die in officiële wedstrijden worden gelopen.

Ook officieel recordhouder

In de stadmarathons geldt verder de regel dat er niet mag worden afgewisseld met de tempomakers, de 'hazen''. Kipchoge gebruikte in de Oostenrijkse hoofdstad, waar de omstandigheden ideaal waren, 41 roulerende tempomakers.

Kipchoge is de officiële wereldrecordhouder op de marathon. Vorig jaar liep hij in Berlijn de marathon in 2 uur, 1 minuut en 39 seconden. In Wenen moest hij dus 100 seconden sneller zijn in zijn tweede poging onder de twee uur te duiken. De eerste aanval in 2017, op het racecircuit in Monza, mislukte. Toen bleef de olympisch kampioen van Rio op 2.00.25 steken.

Alles was in Wenen gedaan om Kipchoge, die wordt begeleid door het managementbureau van de Nederlander Jos Hermens, een historische race te laten lopen. Het parcours was zo plat als een dubbeltje, het asfalt was vernieuwd.

Spektakel

Aan geld om alles op en top te regelen, was ook geen gebrek. Chemieconcern INEOS stopte een enorm bedrag in de recordpoging. Driehonderd mediavertegenwoordigers meldden zich uiteindelijk in Wenen om het spektakel van dichtbij mee te maken. Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome, geboren in Kenia, behoorde ook tot de aanwezigen.

Kipchoge begon om 08.15 uur bij een temperatuur van 9 graden. Wenen hing nog in de mist. Het was nagenoeg windstil en de luchtkwaliteit in orde. De tempomakers, in wisseldiensten en lopend in een Y-vorm, hielden Kipchoge uit de wind.

Eliud Kipchoge (wit shirt) bezig aan zijn recordpoging op de marathon in Wenen

Onder de gangmakers de succesvolle Noorse atleten Henrik, Filip en Jakob Ingebrigtsen en olympisch kampioen op de 1.500 meter Matthew Centrowitz. Een groene laserstraal vanaf een auto gaf de lopers aan hoe hard er gelopen moest worden om onder de twee uur uit te komen. De lopers hadden de groene lijnen steeds in zicht.

2.50 per kilometer

Om succesvol te zijn, was een kilometertijd van rond 2 minuten en 50 seconden nodig. Op die manier zou de Keniaan met een gemiddelde snelheid van iets meer dan 21 kilometer per uur lopen. Kipchoge slaagde glansrijk in zijn opzet om geschiedenis te schrijven. De hele marathon zat hij aan goede kant van de klok, hij verzwakte geen moment. De marge schommelde continu rond de 10 seconden.

Kipchoge verklaarde na zijn geslaagde recordpoging op een persconferentie dat de druk om te slagen groot was:

Kipchoge verlost van druk na historische prestatie: 'Zelfs president belde'

De laatste honderden meters, wetend dat hij zou slagen, liep Kipchoge uitbundig langs de massaal toegestroomde fans. "Er zijn geen grenzen", zei de atleet voor de start. "In Berlijn liep ik voor het wereldrecord, in Wenen om geschiedenis te schrijven."

En dat deed Kipchoge, wiens prestatie in zijn thuisland Kenia groots werd gevierd.

Fans kijken mee met recordpoging Kipchoge.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl