NOS Nieuws

Waarom zijn 'De zeven zussen' (of zes) zo populair?

De lijst van best verkochte boeken in Nederland breekt dit jaar maar liefst drie records. Voor het eerst wordt de halve top-10 bezet door één auteur, die ook nog eens voor het tweede jaar op rij met hetzelfde boek op nummer 1 staat. En van de honderd best verkochte boeken waren er vorig jaar elf van haar hand.

We hebben het over de Ierse schrijver Lucinda Riley, die met haar boekenserie De zeven zussen ongekend populair is in Nederland. Vorig jaar werden hier van het eerste deel meer dan 230.000 exemplaren verkocht, zo bleek vandaag. Ter vergelijking: het tweede best verkochte boek ging vorig jaar 145.000 keer over de toonbank: Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeiffer.

Zeven Zussen-café

Wat maakt de boeken over de zeven zussen - eigenlijk zijn het er maar zes, want over de zevende is niets bekend - zo populair? "Het is de perfecte combinatie van geschiedenis, mysterie, liefde, vriendschap en familie", zegt Lore van Dun, die zich op de boekenwebsite Hebban 'kroegbazin' noemt van een interactief 'Zeven Zussen-café' waar fans hun ervaring delen.

"Ik houd niet zo van hypes, dus eerst was ik wat terughoudend", vertelt Van Dun. "Maar toen ik in deel 1 begon, was ik er meteen aan verknocht. Het is niet zomaar een liefdesverhaal of een verhaal waarin geschiedenis een rol speelt. De zussen krijgen ieder hun eigen verhaal, zodat je hen een voor een heel goed leert kennen."

De boekenserie draait om zes zussen die na de mysterieuze dood van hun adoptievader op zoek gaan naar hun roots. Voor iedere zus heeft hij daarvoor een aanwijzing achtergelaten. Er wordt ook gesproken over een zevende zus, maar over haar is niets bekend. In de serie zijn inmiddels vijf delen verschenen, in elk deel staat één zus centraal.

Deze fans - allemaal vrouwen - konden "bijna niet ophouden" met lezen. Een mannelijke klant van de boekhandel heeft iets minder interesse in de zeven zussen:

'Het is binge-lezen, na deel 1 wil je meteen door'

Diana Mom, die samen met Lore van Dun 'kroegbazin' is van het online fancafé van De Zeven Zussen, prijst vooral de combinatie tussen heden en verleden in de boeken. "Riley weet die perfect met elkaar te verweven", zegt ze.

"In het eerste deel gaat de hoofdpersoon bijvoorbeeld naar Rio de Janeiro. Je leert van alles over het Jezusbeeld dat daar staat, want de geschiedenis van dat beeld houdt in het boek verband met de geschiedenis van de hoofdpersoon."

Voor Mom is dat ook wat de De Zeven Zussen-serie onderscheidt van andere boeken. "Het biedt verdieping in de geschiedenis, je steekt er echt iets van op. De romantiek is een leuke bijkomstigheid, maar speelt niet de hoofdrol. En de serie is ook spannend: al vanaf deel 1 wil je weten wat er met de vader is gebeurd."

En dat willen blijkbaar meer lezers, want ook de vier andere delen van de zussenserie staan in de top-10 van best verkochte boeken. In korte tijd - het eerste deel van de zussenserie verscheen in juni 2018 in het Nederlands - wist Riley hier een schare trouwe fans aan zich te binden.

Zelf vond Riley één signeersessie heel bijzonder, zegt ze tegen de NOS. Vijf generaties van een familie kwamen langs voor een handtekening:

Van betovergrootmoeder tot tienjarig meisje, iedereen leest 'de Zeven Zussen'

Volgens Eelco Eskens, inkoper bij boekhandel De Kler, is het bijzondere aan De Zeven Zussen dat de boeken vooral door mond-tot-mondreclame populair zijn geworden. "De boeken werden nauwelijks gerecenseerd en de auteur zat ook niet bij De Wereld Draait Door. Toch is de serie heel succesvol. Dat is wel opmerkelijk."

Struikelen

Eskens hoort van klanten dat ze via-via op de boekenserie zijn gewezen. "En de uitgever heeft het ook slim aangepakt, door bijvoorbeeld het eerste deel tegen een lagere prijs in de markt te zetten. Voor 12,50 durven mensen wel een onbekende auteur uit te proberen."

Volgende maand verschijnt het zesde deel van de zussenserie in Nederland. "Daar gaan we in onze winkels weer een flinke stapel van optuigen", zegt Eskens. "Iedereen die de vorige delen heeft gelezen, moet er bij binnenkomst bij wijze van spreken over struikelen."

En de zevende zus? "De serie komt tot een natuurlijke conclusie", zegt Riley daar vandaag over. "De ontbrekende zus, nummer zeven, daar ben ik vorige week aan begonnen. Dus hopelijk komt dat boek volgend jaar rond deze tijd uit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl