Lucinda Riley
NOS Nieuws

De zeven zussen domineren top-10 van best verkochte boeken van 2019

De zeven zussen van de Ierse schrijfster Lucinda Riley is voor het tweede opeenvolgende jaar het best verkochte boek van Nederland geworden. Dat is door geen enkele auteur ooit eerder gepresteerd.

Nog opmerkelijker is dat vier andere delen uit De zeven zussen-serie ook in de top-10 staan: op de vierde, vijfde, zevende en tiende plaats. Daarnaast staan er nog zes boeken van Riley in de top-100 van boekenstichting CPNB.

De vaste lezers snappen wel waarom de boeken zo populair zijn:

'Het is binge-lezen, na deel 1 wil je meteen door'

Van het eerste deel van De zeven zussen (2014) zijn nu meer dan 350.000 boeken verkocht. Riley kreeg daarom vandaag bij de bekendmaking van de top-100 van 2019 een platina boek uitgereikt.

Op zoek naar hun roots

De zeven zussen gaat over zeven vrouwen die als kind zijn geadopteerd door een welgestelde man uit Genève. Bij zijn dood laat hij voor elke vrouw een brief na met aanwijzingen over haar afkomst. Dat is het vertrekpunt voor de zoektochten naar hun roots. Het levert verhalen vol spanning, liefde, verdriet en avontuur op.

"Dit zijn typische winkelboeken", zei de Nederlandse uitgever Sander Knol in 2018 in de Volkskrant over De zeven zussen-reeks. "Dat wil zeggen: het gaat lopen dankzij het advies van een verkoper, door mond-tot-mondreclame, persoonlijk contact. Maar niet door een lovende recensie in de krant."

De boeken van Riley trokken voor het eerst Knols aandacht toen hij "enorme stapels" in een boekhandel in Oslo zag liggen. Toen hij twee jaar later ook in Milaan stapels tegenkwam, zocht hij contact met Riley's agent om de boeken in Nederland te mogen uitgeven.

De omslag van het eerste deel

Het best verkochte Nederlandse boek, Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer, staat op de tweede plaats, De meeste mensen deugen van historicus Rutger Bregman neemt de derde plaats in.

Ook de andere boeken in de top-10 zijn van Nederlandse auteurs: Façade van Esther Verhoef (op 6), Rinkeldekink van Martine Bijl (7) en Otmars zonen van Peter Buwalda (9).

Uitgeleende boeken

De top-10 van de meest uitgeleende boeken wordt gedomineerd door twee jeugdboekenseries: De waanzinnige boomhut-serie van Andy Griffiths en Terry Denton (op 1, 2, 4, 9 en 10) en de reeks Het leven van een loser van Jeff Kinney (op 5, 6, 7 en 8).

Het eerste deel van De zeven zussen-serie bezet de derde plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl