Getty
NOS Wielrennen

Bernal en Thomas rijden opnieuw de Tour, Froome is nog een vraagteken

Het hoge woord is eruit bij Team Ineos: de Britse sterrenformatie gaat naar de Tour de France met Geraint Thomas én Egan Bernal, de nummers één en twee van de Tour van vorig jaar. En Chris Froome?

"Chris is aan het terugkeren en hoopt hartstochtelijk dat hij zijn vijfde Tour kan winnen", laat teambaas Dave Brailsford weten in een videoboodschap op de website van de ploeg.

"Hij werkt heel erg hard om weer op het niveau te komen waarop hij competitief kan zijn." Brailsford laat in het midden hoever Froome al is in dat proces.

De 34-jarige in Kenia geboren Brit heeft sinds zijn zware valpartij op 12 juni geen officiële wedstrijd meer gereden. Hij liep breuken op in een dijbeen, heup, elleboog, nekwervel en de ribben.

Er werd gevreesd voor het einde van zijn carrière, maar hij stapte relatief snel weer op de fiets. In oktober zei hij bij de bekendmaking van het nieuwe Tourparcours dat hij geluk heeft gehad.

Oktober 2019: Froome zegt 'veel geluk te hebben gehad'

In diezelfde maand was hij aanwezig bij een criterium in Japan, maar vlak voor het einde van het jaar kwam het bericht naar buiten dat hij een trainingskamp van Ineos voortijdig had verlaten.

In het Italiaanse tijdschrift BiciSport uitte ploegleider Dario Cioni daarop zijn zorgen. Het herstel van Froome zou traag verlopen. Hij vroeg zich af of de Brit wel weer volledig zou herstellen. Op 5 januari verstuurde Froome onderstaande Tweet waarin hij stelde dat zijn herstel wél goed ging.

Op 10 januari verscheen hij wel op een ander trainingskamp. "Niemand moet hem onderschatten", stelde Brailsford onlangs nog.

Froome of niet, Ineos hoeft zich geen zorgen te maken. Het team heeft voldoende opties in alle grote ronden. Voor de Giro d'Italia, de eerste grote ronde van het jaar, is bijvoorbeeld Richard Carapaz de kopman. De Ecuadoraan verraste vorig jaar iedereen door in de kleuren van Movistar de Italiaanse rondgang op zijn naam te schrijven. In zijn eerste seizoen bij Ineos krijgt hij de kans om die prestatie te herhalen.

Ook een andere nieuwe aanwinst van de Britse ploeg, wereldkampioen tijdrijden Rohan Dennis, zal opstappen in de Giro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl