Een demonstrant spreekt zich uit tegen Macron, met achter hem agenten AFP

De Franse president Macron heeft zich voor het eerst nadrukkelijk uitgesproken tegen politiegeweld bij de aanhoudende protesten in zijn land.

Onderweg naar de stad Pau zei hij gisteren tegen journalisten dat er onacceptabel geweld is toegepast door agenten. Om die reden heeft Macron het ministerie van Binnenlandse Zaken opgedragen met zeer concrete voorstellen te komen, om zo de ethiek binnen de politie te verbeteren.

De president volgt met zijn uitlatingen de retoriek van zijn minister van Binnenlandse Zaken Castaner, die maandag zei dat de eer van de politie op het spel staat bij de protesten. Volgens hem geeft de politie niet altijd het goede voorbeeld. Castaner: "Terwijl het eerlijke en evenredige gebruik van geweld datgene is wat orde onderscheidt van wreedheid. En het is ook de basis van het vertrouwen van de Franse bevolking in ons."

Correspondent Frank Renout spreekt over een politieke draai van de regering-Macron. "Het is voor het eerst dat zij zich in zulke woorden hierover uitlaten."

In november verschenen er nog wel twee Franse agenten voor de rechter, omdat ze bij protesten in het voorjaar ongeoorloofd geweld zouden hebben toegepast.

Maar leden van de gele hesjes, de beweging die wekelijks de straat op gaat in Frankrijk, zeggen al langer dat de politie bij protesten straffeloos geweld toepast. Incidenten worden volgens hen zelden verder onderzocht en bewust genegeerd door de massamedia.

Directe aanleiding voor de 'draai' van Macron is volgens correspondent Renout een reeks recente incidenten. Zo overleed twee weken geleden een man na een aanhouding. Verder dook er een filmpje op van studenten in Lyon die protesten vanaf hun balkon volgden, waarna er plots een projectiel van de politie op hen werd afgevuurd. Daarbij raakte een studente gewond.

Zie hieronder de video, die werd gefilmd vanaf het balkon:

Patrice Ribeiro, voorzitter van politievakbond Synergie-Officiers, reageerde geïrriteerd op de uitlatingen van de politici. Agenten krijgen bij de protesten te maken met mensen die hen willen "verminken of vermoorden", zei hij. "En de politie lijkt niet te worden verdedigd. Er is veel onrust en woede."

Maandag pleegden twee agenten nog zelfmoord, aldus Ribeiro. "Maar toen hoorden we niets van Macron." De politici laten zich volgens hem te veel inpalmen door video's op sociale media, die zo worden gemonteerd dat agenten er slecht van afkomen.

Een andere vakbondsleider, David Le Bars van SCPN-UNSA, erkende dat "onwettig handelen" van agenten bestraft moet worden. Als voorbeeld haalde hij een video aan waarin een agent in Toulouse een demonstrant bewust lijkt te laten struiken. Dat filmpje zorgde voor veel beroering.

Le Bars pleitte voor een betere opleiding van agenten, zodat ze professioneler kunnen handelen.

STER reclame