Demonstranten in Parijs AFP

Het Franse plan om de pensioenleeftijd te verhogen van 62 naar 64 jaar is mogelijk van de baan. Na wekenlange stakingen die Frankrijk platleggen, doet de regering deze handreiking.

"Ik ben bereid om de kortetermijnmaatregel terug te trekken", schrijft premier Edouard Philippe erover aan de vakbonden. Met zijn brief hoopt hij de stakingen een halt toe te roepen.

Vrijdag liep een overleg tussen de regering en de vakbonden spaak. Vandaag gingen demonstranten op meerdere plekken in Frankrijk weer de straat op, zoals steeds op zaterdag. In Parijs gebruikte de politie traangas.

Massaal staken

De grootste vakbond CFDT zegt dat de beslissing laat zien dat de regering een compromis wil. Een andere bond, de UNSA, noemt het een "grote vooruitgang" dat deze "onrechtvaardige maatregel" is geweken.

De CGT, die überhaupt geen hervorming van het pensioenstelsel wil, vindt het voorstel van Philippe niks en roept werkenden, werklozen, gepensioneerden en jongeren op om volgende week opnieuw "massaal" te gaan staken en demonstreren.

Vorige maand kondigde Philippe een nieuw, algemeen pensioensysteem aan dat een einde zou maken aan alle uitzonderingen die er nu voor veel sectoren zijn. Onderdeel daarvan is dat Fransen twee jaar langer moeten werken om volledig pensioen te krijgen.

STER reclame