Jean-Paul Delevoye bij de presentatie van de pensioenplannen vorige week
NOS Nieuws

Franse pensioenhervormer weg na verzwijgen inkomen en bijbanen

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

In Frankrijk wordt al twaalf dagen gestaakt tegen de pensioenhervormingen van de regering-Macron. De man die die hervormingen leidt, heeft nu ontslag moeten nemen, niet vanwege de protesten, maar vanwege zijn bijbanen.

Jean-Paul Delevoye, Hoge Commissaris voor de hervorming van de pensioenen, had officieel opgegeven drie bijbanen te hebben of recent te hebben gehad. Maar dat bleken er na onthullingen in de Franse pers dertien te zijn. Voor elf daarvan werd hij niet betaald, maar ze waren niet onomstreden.

Zo had Delevoye een onbetaalde functie bij verzekeraars. Maar verzekeraars zijn ook betrokken bij de pensioenen, waarvoor Delevoye dus verantwoordelijk is in de regering. Er was het risico van belangenverstrengeling.

Betaalde bijbanen

Ook zijn twee betaalde banen waren niet onomstreden. In beide gevallen bleek Delevoye meer te verdienen dan hij officieel had opgegeven. De eerste bijbaan bleek 78.000 euro per jaar op te leveren: bijna twee keer zo veel als de 40.000 euro die hij in eerste instantie had opgegeven.

Aan de tweede bijbaan, goed voor 62.000 euro per jaar, kleefde nog een ander probleem. Delevoye bleef deze betaalde baan houden toen hij in september toetrad tot de regering, wat wettelijk is verboden.

De Hoge Commissaris wast zijn handen in onschuld. ,,Ik heb niets te verbergen. Ik heb gewoon niet goed opgelet bij het invullen van mijn bijbanen.'' Maar zijn positie was onhoudbaar.

Het Gare de L'Est in Parijs bij de ov-staking van vrijdag

Voor de regering-Macron is het ontslag een domper. Delevoye leidde sinds 2017 in opdracht van Macron achttien maanden lang de onderhandelingen met werkgevers en werknemers over de pensioenhervormingen. In september trad hij toe tot de regering om die hervormingen ook daadwerkelijk door te voeren.

Volgens de plannen moeten de Fransen straks langer doorwerken voor een volledig pensioen. Ook moeten sommige beroepsgroepen, zoals trein- en metropersoneel, hun voorrechten opgeven. Vroege pensioenen, zoals op 52-jarige leeftijd voor conducteurs, verdwijnen.

Tegen die hervormingen wordt al bijna twee weken landelijk gedemonstreerd en gestaakt. Eén van de grootste vakfederaties, de CGT, heeft gezegd daar ook mee door te gaan tijdens de Kerstdagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl