Drukte op Gare de Lyon in Parijs
NOS Nieuws

Helft treinen geannuleerd, autoverhuur Frankrijk piekt in kerstweekeinde

Stampvolle stations, lange wachtrijen, overvolle wegen en recordfiles. In het weekeinde dat miljoenen Fransen traditiegetrouw naar hun familie in het land reizen om daar de Kerst door te brengen, leiden stakingen tegen pensioenhervormingen tot grote problemen.

"Het is een enorme puinhoop in Frankrijk", zegt correspondent Frank Renout in het NOS Radio 1 Journaal. "Mensen moeten alternatieven zoeken omdat ze de trein niet kunnen nemen. De autoverhuur piekt. Gisteravond ontstonden er al enorme files en de verwachting is dat dat vandaag ook gebeurt."

Autoverhuurbedrijf Europcar meldt een verdubbeling van het aantal aanvragen voor huurauto's. Meerdere taxibedrijven in Parijs nemen geen reserveringen meer aan voor komende week. Uber-gebruikers klagen dat malafide chauffeurs misbruik maken van de situatie en tot drie keer het normale tarief vragen voor een rit.

Wachtende reizigers op het Parijse Gare de Lyon

Inzet van de stakingen, die de derde week zijn ingegaan, zijn de ingrijpende pensioenplannen van de regering. In het huidige stelsel is de officiële pensioenleeftijd 62 jaar, voor spoorwegpersoneel ligt dat nog lager. De regering wil die leeftijd voor iedereen verhogen naar 64 jaar.

De vakbonden verwerpen de plannen en zitten met de regering aan de onderhandelingstafel. De Fransen hoopten op een vakantiebestand en premier Philippe riep de vakbonden op om de staking op te heffen "voor de miljoenen Fransen die de feestdagen bij hun familie willen vieren". Maar de vakbonden die de harde lijn volgen, hebben gezegd niet op te geven en tijdens de Kerst door te staken.

Omzetverlies

Ook in Parijs, waar het jaarlijks rijendik staat voor de prachtig versierde kerstetalages, is het een stuk rustiger dan in andere jaren. Fransen stellen hun kerstaankopen uit, omdat ze niet weten of ze de stad in of uit komen. "De toerismesector klaagt steen en been over de stakingen. Het metronetwerk ligt plat, en dat terwijl Parijs de nummer een bestemming is deze dagen. Hotels en winkels maken tientallen procenten omzetverlies", zegt Renout.

In de wintersportgebieden is zo'n 10 procent van de boekingen geannuleerd, vooral door mensen die vanuit Parijs zouden komen. Daarom laten sommige skipisten bussen naar Parijs rijden, om de mensen daar zelf op te halen.

Veel mensen nemen de fiets omdat de metro niet rijdt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl