NOS Nieuws

'Ik ontdekte door sociale media dat ik transgender ben'

De Nederlandse youtuber Alice Olsthoorn snapt de lovende reacties op de laatste video van collega-youtuber Nikkie de Jager wel. Die maakte gisteravond op haar YouTube-kanaal NikkieTutorials bekend dat ze transgender is.

Ook Alice werd geboren in het verkeerde lichaam. Bij haar coming out, een paar jaar geleden, had ze veel aan gelijkgestemden in de digitale wereld. "Ik ben er puur door sociale media achter gekomen dat ik transgender ben", vertelt ze. "Op YouTube kijk je nu eenmaal naar mensen in wie je een stukje van jezelf herkent."

Kleine Nikkies

Dat is precies de voorbeeldrol die Nikkie de Jager hoopt te gaan vervullen, zei ze gisteren in haar coming out-video. "Ik wil met deze boodschap kleine Nikkies over de hele wereld inspireren."

De video van Nikkie is wereldwijd al zo'n 16 miljoen keer bekeken. De 25-jarige beautyvlogger werkte met onder anderen Kim Kardashian en Lady Gaga en heeft miljoenen volgers op sociale media.

Zelf had ze nooit durven dromen dat er "zo'n ongelooflijke hoeveelheid liefde, steun en warmte" op haar af zou komen na haar coming out. "Die reacties betekenen zo veel voor me. Dank jullie wel", zegt ze vandaag zichtbaar geëmotioneerd op Instagram.

Gigi Gorgeous

Voor Alice Olsthoorn was de Canadese Youtuber Gigi Gorgeous haar inspiratiebron. "Op mijn veertiende zat ik met mezelf in de knoop, maar ik wist niet precies waarom. Toen ontdekte ik Gigi, destijds nog een jongen die veel deed met make-up. Ik werd fan, want ik droeg ook make-up. Twee jaar later kwam Gigi uit de kast als transgender. Ik dacht eerst: huh? Maar daarna realiseerde ik me: dat ben ik ook."

Alice kwam er dus via sociale media achter dat er zoiets bestond als transgender zijn. "Ik ging er online meer over opzoeken en ontdekte toen pas dat je in een verkeerd lichaam geboren kan zijn."

Ze is dan ook trots dat Nikkie de Jager genoeg moed heeft verzameld om die boodschap met de wereld te delen, ook al gebeurde dat onder druk omdat ze zegt gechanteerd te zijn. Ook veel andere volgers van Nikkie prijzen haar moed.

Minister van Engelshoven, als minister van Onderwijs, Cultuur en Media verantwoordelijk voor emancipatie, ziet haar als rolmodel voor anderen:

Dat er nu zoveel aandacht is voor Nikkie's coming out, vindt Alice Olsthoorn niet zo gek, ook al wordt daarmee misschien juist de nadruk gelegd op het 'anders' zijn.

"Als transgender heb je nu eenmaal geen normaal leven", zegt ze. "Als je op jonge leeftijd uit de kast komt, word je een buitenbeentje of word je gepest. Mensen die dat niet meemaken, zeggen soms: 'Doe gewoon alsof er niks aan de hand is.' Maar je kunt niet doen alsof het er niet is. Ik heb die struggle nog elke dag, Nikkie waarschijnlijk ook, net als andere transgenders."

Alice Olsthoorn vertelde haar "hele transgenderverhaal" drie jaar geleden in een video op haar YouTube-kanaal. Ook nu nog probeert ze mensen te onderwijzen in haar vlogs. "We zijn een kleine groep. Het is belangrijk dat er veel over gepraat wordt, zodat mensen beter begrijpen hoe het is om transgender te zijn."

Dat vindt ook Sharmila. Ze is blij dat er nu iemand als Nikki de Jager is die voor veel mensen een rolmodel kan zijn:

'Steun bij je coming-out is heel belangrijk'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl