Jakupovic vanwege rooklucht in tranen van de baan in Melbourne Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De bosbranden hebben ook hun uitwerking op de prestaties van sporters tijdens de Australian Open. Tennisster Dalila Jakupovic moest bij een voorsprong haar partij staken, omdat ze benauwd werd van de rook in Melbourne.

De organisatie besloot ondanks de hevige bosbranden in het land gewoon op de geplande datum in de open lucht met het toernooi te beginnen.

'Elke beslissing Australian Open gebaseerd op gezondheid en welzijn'

Jakupovic, als nummer 180 van de WTA-ranking veroordeeld tot het spelen van kwalificatiewedstrijden, stond een set voor tegen Stefanie Vögele. In het tweede bedrijf stond ze op het punt een tiebreak uit het vuur te slepen, toen ze al hoestend naar de grond ging. In tranen verliet Jakupovic de baan.

Klachten

De Australian Open beschikt overigens over voldoende ruimtes om het toernooi binnen te spelen. Volgens directeur Craig Tiley van de Australische tennisbond houdt de organisatie van de Australian Open de situatie nauwlettend in de gaten en staat bij elke beslissing de gezondheid en het welzijn van de spelers en alle aanwezigen op het park in Melbourne voorop.

Bij de Australian Open wordt er gewoon getennist in de rooklucht

Ondanks de vele klachten over de omstandigheden, was Jakupovic de enige die daadwerkelijk de strijd staakte. Ook Dudi Sela moest opgeven, maar hij was aan zijn arm geblesseerd.

Nederlanders onderuit

Sportief gezien bracht de eerste speeldag ook al geen goed nieuws voor Nederland met drie nederlagen in drie duels.

Bij de mannen sneuvelde Botic van de Zandschulp in drie sets tegen Constant Lestienne. Bibiane Schoofs en Richèl Hogenkamp overleefden in het enkelspel bij de vrouwen de eerste ronde niet.

Kwalificatie Nederlanders

Mannen
Botic van de Zandschulp - Constant Lestienne: 3-6, 6-1, 5-7
Tallon Griekspoor - Guillermo Garcia-Lopez: woensdag
Vrouwen
Richèl Hogenkamp - Wang Xiyu: 3-6, 2-6
Bibiane Schoofs - Elisabetta Cocciaretto: 7-6, 5-7, 3-6
Indy de Vroome - Lara Arruabarrena: woensdag
Lesley Pattinama-Kerkhove - Eva Guerrero Alvarez: woensdag

STER reclame