NOS NieuwsAangepast

Vandaag opnieuw protesten in Iran, politiechef ontkent schieten op betogers

Voor de derde dag op rij zijn Iraniërs de straat op gegaan. Ze zijn woedend omdat het bewind de oorzaak van de crash van het Oekraïense passagiersvliegtuig aanvankelijk ontkende. Het vliegtuig werd woensdag neergehaald door een Iraanse raket, volgens het regime als gevolg van een menselijke fout.

Op sociale media zijn onder meer beelden te zien van een protest bij de Sharif-universiteit in Teheran. Ook zijn er beelden van de oproerpolitie die zich heeft verzameld.

Op deze video van de BBC staan demonstranten bij de Sharif-universiteit:

De protesten in de hoofdstad Teheran eindigden gisteravond met geweld. Ordetroepen vuurden kogels en traangas af op demonstranten, meldt persbureau AP op basis van video's op sociale media die vandaag naar buiten zijn gekomen.

De politiechef van Teheran ontkent dat er op betogers is geschoten. Volgens hem is agenten juist opgedragen om terughoudend te zijn.

Op een van de video's is volgens AP te zien hoe een groep demonstranten vlucht als een cilinder traangas wordt afgevuurd. Een andere video laat twee gewonde vrouwen zien. Bij een van de twee roepen omstanders dat ze in haar been is geschoten. Op straat ligt een bloedspoor. Ook op ander beeldmateriaal zijn bloedplassen te zien.

Op sociale media gaan deze beelden rond, waarop de twee gewonde vrouwen te zien zijn. De video kan als schokkend worden ervaren.

Beelden van gewonden bij demonstratie in Iran

De demonstranten eisen ook dat militaire en politieke leiders aftreden. Het is onduidelijk hoe groot de betogingen zijn. Het Iraanse persbureau ILNA had het bij de betoging van zondag over 3000 mensen.

Britse ambassadeur

In Groot-Brittannië is de Iraanse ambassadeur op het matje geroepen vanwege de aanhouding van de Britse ambassadeur zaterdag in Teheran. Ambassadeur Macaire ging naar een wake voor de slachtoffers van de vliegramp, die uitliep op een protest. Vervolgens werd Macaire korte tijd vastgehouden.

Een woordvoerder van de Britse premier Johnson noemt die arrestatie onacceptabel en zegt dat hij de garantie wil dat dit niet meer gebeurt. Minister van Buitenlandse Zaken Raab noemde de arrestatie gisteren al een "flagrante overtreding van de internationale wetten".

'VS houdt jullie in de gaten'

De Amerikaanse president Trump heeft de Iraanse leiders in het Engels en Farsi gewaarschuwd om geen geweld te gebruiken tegen demonstranten. "De wereld houdt jullie in de gaten", twitterde hij. "En nog belangrijker: de VS houdt jullie in de gaten."

Afgelopen maanden waren er in Iran ook anti-regeringsprotesten, die keihard werden neergeslagen door politie en het leger. Het geweld zou aan meer dan 1500 mensen het leven hebben gekost, meldde persbureau Reuters vorige maand op basis van bronnen bij de Iraanse regering. Volgens Amnesty International schendt Iran op grote schaal mensenrechten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl