NOS NieuwsAangepast

Tv-maker en Sesamstraat-icoon Aart Staartjes na ongeluk overleden

Televisiemaker en acteur Aart Staartjes is op 81-jarige leeftijd overleden. Staartjes raakte vrijdag in Leeuwarden ernstig gewond bij een verkeersongeluk tussen zijn brommobiel en een auto, waarbij hij uit zijn voertuig werd geslingerd.

Staartjes werd met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht. Daar is hij aan zijn verwondingen bezweken. De politie doet nog onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.

Meneer Aart

Met de kinder- en jeugdprogramma's waaraan Staartjes meedeed, zijn generaties opgegroeid. Veel mensen kennen hem als de nukkige Meneer Aart uit Sesamstraat.

Een overzicht van vier decennia Aart Staartjes:

Aart Staartjes (1938-2020) was meer dan 'meneer Aart'

In de jaren 70 en 80 was hij medeverantwoordelijk voor spraakmakende jeugdseries als De Stratemakeropzeeshow, J.J De Bom voorheen de Kindervriend, De Film van Ome Willem en Het Klokhuis. Ook speelde hij in tv-series en was hij bijna twintig jaar gastheer bij de landelijke intocht van Sinterklaas.

In het programma Sterren op het Doek liet Staartjes onlangs weten niet bang te zijn voor de dood:

'Ik heb geen idee wat me te wachten staat'

Bert Plagman, die als stem van Tommie uit Sesamstraat jarenlang met Staartjes samenwerkte, is erg geschrokken van het nieuws. "Het was zeer fijn om met hem samen te werken. Hij was een prettig mens. In de loop van de jaren hadden we ook privé veel contact."

Plagman en Staartjes hadden dezelfde reden om vooral programma's voor kinderen te maken, vertelt Plagman. "Aan volwassenen kun je niet veel meer veranderen. Bij kinderen kun je zaadjes in hun hoofd planten. En hopen dat de wereld dan een beetje verandert."

Ook Bram van der Vlugt, die van 1986 tot en met 2010 Sinterklaas speelde bij de jaarlijkse intocht, benadrukt dat Staartjes altijd de kant van het kind koos. "Dat heeft hij Sinterklaas ook geleerd", vertelt Van der Vlugt. Staartjes was jarenlang gastheer van de Sintintocht.

Hij en andere vrienden reageren verdrietig op Staartjes' overlijden:

'We gaan Aart niet vergeten'

Op sociale media spreken veel mensen van een einde van een tijdperk. Ze noemen staartjes hun jeugdheld.

De NTR, de omroep van onder andere Sesamstraat en Het Klokhuis, zegt in een reactie op het overlijden van Staartjes dat hij de Nederlandse kindertelevisie volwassen heeft gemaakt. "Met hem verliezen we een succesvol programmamaker, eindredacteur en presentator, maar bovenal een bijzonder kundig acteur."

Televisiebedrijf NEP The Netherlands condoleert de familie, vrienden en collega's van 'meneer Aart' met hun verlies. "In onze studio's maakte Aart met zijn, en onze, collega's vele afleveringen van Sesamstraat en vele andere legendarische tv-programma's", laat het bedrijf weten op Facebook.

Sinds een paar jaar woonde Staartjes met zijn vrouw Hanna in het Friese dorp Dronryp, tussen Leeuwarden en Franeker. In 2014 raakte hij gewond toen hij van een trapje viel bij het plukken van peren uit een boom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl