NOS SportAangepast

Ongenaakbare Van der Poel weer nationaal kampioen, primeur Alvarado

Van der Poel duldt na 17 meter al geen tegenstand meer bij NK

Mathieu van der Poel is voor de zesde keer op rij Nederlands kampioen veldrijden geworden. In het Brabantse Rucphen maakte hij zijn favorietenrol ruimschoots waar.

Op 'Camiels Carrousel', een parcours van draaien en keren, vernoemd naar Camiel van den Bergh, voormalig kampioen bij de nieuwelingen en de beloften, nestelde de wereldkampioen zich na zeventien meter direct op kop.

Lars van der Haar kon als enige even volgen, maar haakte al snel af en kwam niet meer in de buurt van Van der Poel.

Van der Haar, kampioen in 2013 en 2014, werd voor de vierde keer in vijf jaar tweede. Joris Nieuwenhuis, die vorig jaar vierde werd, pakte nu het brons.

Het hoofddoel van Van der Poel, sinds kort uitkomend voor Alpecin-Fenix, is dit jaar de olympische titel bij het mountainbiken.

Alvarado schudt andere wereldtoppers van zich af

De dameskoers was op voorhand een stuk spannender, met de wereldtoppers Ceylin del Carmen Alvarado, Lucinda Brand, Annemarie Worst, Yara Kastelijn en Marianne Vos aan de start. Alvarado was de beste.

Belofte Alvarado voor het eerst Nederlands kampioene veldrijden

De spanning was echter weg na een vroege demarrage van Alvarado. De Europees en Nederlands kampioene bij de beloften vormde meteen een kopgroep met Brand en Worst.

Zesvoudig kampioene Vos sloot aan en haakte, nadat voor de tweede keer een voet van een pedaal was geschoten, weer af. Daarna liet Alvarado Worst en Brand (de kampioene van 2018 en 2019) gedecideerd achter zich.

Op de finish had de 21-jarige Alvarado twintig seconden voorsprong op Worst. Brand volgde kort daarop en Yara Kastelijn eindigde als vierde.

Geëmotioneerde Alvarado: 'Hoop dat dit de eerste van velen is'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl