Minister Hoekstra van Financiën
NOS NieuwsAangepast

Kabinet grijpt in bij Belastingdienst: opsplitsing in drie delen

De Belastingdienst gaat op de schop. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Hoekstra van Financiën dat de diensten Douane en Toeslagen worden afgesplitst. Die twee en de Belastingdienst zelf krijgen elk een eigen directeur-generaal.

De afsplitsing is onderdeel van een reorganisatie. Voor de fiscus is nu nog één directeur-generaal verantwoordelijk. Gisteren werd bekend dat die vertrekt.

De Belastingdienst is al jaren een zorgenkindje van de overheid. Het toeslagensysteem geldt als moeilijk uitvoerbaar, met als dieptepunt de toeslagenaffaire, waarin duizenden ouders ten onrechte werden beschuldigd van fraude met de kinderopvangtoeslag.

Een van de gedupeerden was Angela Sanches. Zij zit op een schuld van 100.000 euro en deed in november haar verhaal:

Gedupeerde kinderopvangtoeslag: 'Ik ben geen crimineel'

Bij de reorganisatie hoort ook dat de dienst meer oog krijgt voor "de menselijke maat". Om dat te bereiken worden er twee functies in het leven geroepen, waar medewerkers misstanden kunnen melden. Deze vertrouwenspersonen moeten onafhankelijk gaan werken, maar vakbond FNV zegt in een reactie geen vertrouwen te hebben in mensen die de fiscus zelf uitkiest.

Ruimhartige vertrekregeling

De reorganisatie is de tweede in vijf jaar tijd. In 2015 ging de dienst op de schop om de ICT te verbeteren en jonge medewerkers aan te trekken.

Dat ging verkeerd, omdat veel ervaren medewerkers vertrokken door een ruimhartige vertrekregeling. De toenmalige topman van de Belastingdienst stapte in 2017 op.

Eerder werd de Belastingdienst in verlegenheid gebracht door een uit de hand gelopen ICT-project. Vanaf 2005 werd aan een systeem gewerkt dat alle aangiften en toeslagen moest verwerken. Maar dat bleek veel lastiger dan gedacht en in 2014 werd na negen jaar proberen de stekker uit het project gehaald. Het kostte 203 miljoen euro.

De huidige reorganisatie gaat mogelijk jaren duren, blijkt uit een persbericht van het ministerie van Financiën. "Sommige van de noodzakelijke veranderingen om de Belastingdienst duurzaam te verbeteren kunnen op korte termijn worden gerealiseerd. Tegelijkertijd zullen andere onderdelen jaren vergen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl