Tweede Kamer: aanscherping regels messen bekijken
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil kijken hoe de regels ten aanzien van steekwapens kunnen worden aangescherpt. Veel partijen zijn geschokt door recente incidenten met steekwapens en staan open voor de uitbreiding van een messenverbod.
Dat blijkt uit een rondgang van de NOS.
Er leven wel veel vragen. Bijvoorbeeld over welke wapens daar dan voor in aanmerking komen en hoe het met de handhaving moet.
PvdA, SP, CDA, VVD, ChristenUnie, GroenLinks en het Kamerlid Haga willen dat minister Grapperhaus gaat onderzoeken hoe het messenverbod kan worden uitgebreid.
Doodgestoken
Politiemensen uit grote steden riepen eerder vandaag politiek en maatschappij op om samen "het tij te keren".
Gisteren was het afscheid van de 16-jarige Roan uit Drachten. Hij werd in de laatste dagen van 2019 voor de deur van een café door twee leeftijdsgenoten neergestoken en overleed aan zijn verwondingen.
'Steeds jonger'
Eerder was er al een golf van steekincidenten onder jonge Rotterdammers. In Breda overleed in augustus een 15-jarig meisje na een steekincident. Ook Amsterdam kampt met veel jonge betrokkenen bij messengeweld.
In de hoofdstad werd gistermiddag een groep van vijf jonge tieners opgepakt met een groot aantal steekwapens op zak. De jongste was 11 jaar. Kamerleden noemen de ontwikkelingen afschuwelijk en willen met de minister in debat over oplossingen.
PvdA-Kamerlid Kuiken: "Het is afschuwelijk dat je kind een gezellige avond uit hoopt te hebben en nooit meer thuiskomt. De laatste tijd horen we over steeds jongere mensen die de messen bij zich dragen".
Volgens 50-Plus-fractievoorzitter Krol had een strenger beleid "al lang geregeld moeten zijn". De SGP vindt dat ook de strafmaat omhoog kan.
Vrijwel alle partijen hebben vragen aan minister Grapperhaus. Is het aantal incidenten toegenomen, is er een verschuiving van het soort wapens bij straatgeweld? Uitbreiden van het verbod is waarschijnlijk niet het enige is dat moet gebeuren, aldus de meeste fracties.
Kamerleden hebben niet direct een lijst paraat van het type messen dat aan het verbod toegevoegd moeten worden. Ze willen wel dat het ministerie onderzoekt welke messen daarvoor in aanmerking komen.
VVD-Kamerlid Van Wijngaarden wil weten welke wapens bij de ernstige incidenten betrokken waren. "Als daar wapens tussen zitten die niet verboden waren, moeten we de lijst uitbreiden".
CDA-Kamerlid van Toorenburg ziet soms messen op een braderie liggen waarbij ze zich afvraagt "hoe dat kan".
Niet alles is met een verbod op te lossen.
D66 is niet meteen voorstander van een verbod. De handhaving lijkt de partij een probleem.
Kamerlid Groothuizen: "Er liggen overal gevaarlijke voorwerpen, van keukenmessen tot schroevendraaiers". De partij wil van de minister weten of er een toename van het aantal incidenten is. "Niet alles is met een verbod op te lossen. Je wilt voorkomen dat mensen nare dingen doen, er zal ook op andere terreinen zoals handhaving geïnvesteerd moeten worden".
Maar kan je alle messen wel verbieden? Mag een zakmes straks nog wel?
GroenLinks-Kamerlid Buitenweg: "We zullen hier echt heel precies naar moeten kijken. We moeten als overheid, als wetgever, met alle partijen gaan praten. De situatie is zorgwekkend, we mogen hier niet te licht over doen".