Ghosn op de persconferentie in Libanon
NOS NieuwsAangepast

Voortvluchtige oud-Nissan-topman Ghosn: ik had geen andere keuze

Oud-Nissan-topman Carlos Ghosn zegt dat hij geen andere keuze had dan te vluchten uit Japan. "Het was de moeilijkste beslissing uit mijn leven, maar ik moest wel, om mijzelf en mijn gezin te beschermen", zei hij op een persconferentie in de Libanese hoofdstad Beiroet. Het was de eerste keer dat hij in het openbaar verscheen sinds hij ontsnapte uit Japan.

Ghosn werd in november 2018 in Japan opgepakt op verdenking van fraude. Hij spreekt de beschuldigingen tegen en zegt dat justitie hem heeft benadeeld. Zo zou voor hem voordelig bewijs zijn achtergehouden en zou de openbaar aanklager valse informatie naar de pers hebben gelekt, waardoor die negatief over hem ging berichten. Hij wil de komende tijd zijn naam zuiveren.

"Ik had eigenlijk nooit aangehouden mogen worden", zegt Ghosn nu. Hij benadrukt wel dat hij niet boven de wet staat en openstaat voor een proces, zolang dat maar eerlijk verloopt.

"Ik verwelkom de mogelijkheid om de waarheid naar buiten te kunnen brengen en mijn naam te zuiveren", zei hij tijdens de persconferentie:

Oud-topman Nissan: 'Het is onmogelijk om de ellende uit te leggen'

De voormalige topman van Nissan en Renault zegt dat justitie zijn familie gebruikte als drukmiddel. Zo mocht hij zijn vrouw niet zien, "omdat ze wisten dat ze mij zo konden breken". Het enige contact dat hij met zijn familie had, was door middel van brieven die zijn advocaat aan hem liet lezen door ze tegen een glazen scheidingswand te houden.

Volgens Ghosn heeft het Japanse OM zelfs gedreigd om zijn familie juridisch aan te pakken als hij geen bekentenis zou afleggen.

Geen uitleveringsverdrag

Ghosn vluchtte vorige maand van Japan naar Libanon, naar verluidt in een kist voor geluidsapparatuur. Hij wilde op de persconferentie geen details over de ontsnapping geven, naar eigen zeggen omdat hij dan zijn helpers zou verraden.

Tokio vaardigde eerder deze week een internationaal aanhoudingsbevel uit voor Ghosn en zijn vrouw. Waarschijnlijk wordt het niet makkelijk voor Japan om hem terug te halen. Japan heeft geen uitleveringsverdrag met Libanon.

Nissan heeft in ieder geval in een verklaring laten weten niet van plan te zijn om de juridische strijd tegen Ghosn te staken nu hij in Libanon zit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl