Carlos Ghosn in november 2018
NOS NieuwsAangepast

In Japan vervolgde oud-Nissan-topman Ghosn vlucht naar Libanon

Voormalig topman Carlos Ghosn van de autobedrijven Nissan en Renault, die in Japan wordt vervolgd voor miljoenenfraude en belastingontduiking, is opgedoken in Libanon. Hij kwam daar gisteren aan op de luchthaven van Beiroet, volgens een Libanese krant vanuit Turkije aan boord van een privévliegtuig.

Ghosn werd in november vorig jaar opgepakt in Japan en zat maandenlang vast. In april werd op borgtocht vrijgelaten, maar hij mocht het land niet verlaten. Hij bezocht elke dag het kantoor van zijn advocaat om aan zijn zaak te werken. Onduidelijk is hoe de 65-jarige Ghosn nu Japan heeft kunnen verlaten. Medewerkers van het Japanse Openbaar Ministerie zeiden op basis van anonimiteit het ook niet te weten.

De oud-topman, die een Libanees, Braziliaans en Frans paspoort heeft, heeft inmiddels vanuit Libanon een schriftelijke verklaring doen uitgaan. Hij zegt dat hij Japan heeft verlaten vanwege het corrupte rechtssysteem. "Ik ben niet de rechtsgang ontvlucht, ik ben alleen ontsnapt aan onrecht en politieke vervolging."

Rechtszaak

Tegen Ghosn lopen in Japan vier aanklachten. Zo zou hij zichzelf via een dochterbedrijf van Nissan miljoenen hebben toegeëigend. De eerste zitting in zijn zaak is gepland in april. Ghosn heeft alle beschuldigingen steeds tegengesproken.

De Japanse autoriteiten hebben nog niet gereageerd op het vertrek van Ghosn. Er bestaat geen uitleveringsverdrag tussen Japan en Libanon.

Held

Ghosn was vanaf 1999 de baas van Nissan. Hij wist een dreigend bankroet af te wenden. Sinds 2005 was hij ook topman van Renault. Onder zijn leiding vormden Nissan, Renault en Mitsubishi een samenwerkingsverband, waarvan hij bestuursvoorzitter werd. Hij is inmiddels ontslagen.

De in Brazilië geboren Ghosn groeide op in Beiroet en wordt in Libanon vanwege zijn carrière in het zakenleven nog altijd gezien als een held, schrijft persbureau AP. Veel Libanezen hopen dat hij een grote rol kan gaan spelen in de landelijke politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl