Brokstukken van het vliegtuig van Martinair EPA

De Nederlandse staat is deels aansprakelijk voor de vliegramp met een Martinair-toestel op de luchthaven van de Portugese plaats Faro. Dat heeft de rechtbank in Den Haag geoordeeld.

Volgens de officiële lezing waren destijds harde zijwind en een natte landingsbaan de oorzaak van de ramp. De rechtbank oordeelt nu dat bekend was dat ook de piloten verkeerd hebben gehandeld, maar dat nabestaanden daar niet over zijn ingelicht.

Bij de ramp in 1992 kwamen 54 passagiers en 2 bemanningsleden om. Ruim 100 mensen raakten zwaargewond. Het toestel had 340 mensen aan boord, vooral Nederlanders.

Mogelijk hogere schadevergoeding

De Staat is volgens de rechter aansprakelijk omdat de overheidsinstantie Raad voor de Luchtvaart de nabestaanden destijds onvolledig heeft geïnformeerd. Omdat de menselijke fouten buiten beschouwing zijn gelaten, hebben de nabestaanden een lagere schadevergoeding gekregen dan waar zij waarschijnlijk recht op hebben.

Een terugblik op de vliegramp bij Faro

Slachtoffers en nabestaanden proberen al langer de waarheid boven tafel te krijgen. Zij worden gesteund door een rapport van een deskundige die ze zelf hebben ingeschakeld. Die zegt dat er verschillende fouten zijn gemaakt. De piloten hadden volgens hem een waarschuwing gekregen dat de landingsbaan te nat was om te mogen landen.

In 2014 besloot de rechter dat drie buitenlandse deskundigen opnieuw moesten kijken naar de zaak. Zij trokken andere conclusies en gaven geen commentaar op het rapport van de nabestaanden. Daarop stapten de nabestaanden opnieuw naar de rechter.

STER reclame