Herdenking van de Faroramp ANP

Na 25 jaar komt er een einde aan de jaarlijkse herdenking van de vliegramp in het Portugese Faro. Nabestaanden, slachtoffers en andere belangstellenden kwamen sinds 1993 steeds op 21 december voor een herdenking samen in de Sint Jansbasiliek in Laren. Komende donderdag is de laatste keer.

Het aantal overlevenden neemt zienderogen af, zegt Stijn Terlingen van het herdenkingscomité. De eerste jaren waren er zo'n 250 mensen aanwezig, inmiddels zijn dat er nog maar 100. In overleg met de pastoor is besloten te stoppen.

Op 21 december 1992 crashte een DC-10 van Martinair, de Anthony Ruys, in slecht weer tijdens de landing op het vliegveld in Faro. Het vliegtuig brak in stukken en explodeerde. Eerder maakten we deze terugblik over de ramp:

1992: Martinair-toestel crasht in Faro

Er waren 327 mensen aan boord, vooral Nederlanders die de kerstdagen in de Algarve wilden doorbrengen. 54 passagiers en twee bemanningsleden kwamen om. Meer dan 200 mensen raakten gewond.

Tijdens de jaarlijkse herdenking wordt voor elke omgekomen inzittende een kaars aangestoken. Er is dan een stille wake. In de kerk is ook een monument opgericht met daarop de namen van alle slachtoffers. De basiliek blijft op 21 december open voor iedereen die privé wil herdenken, schrijft RTV Rijnmond.

Tijdens de laatste bijeenkomst zal Rosa Jansen, voorzitter van de raad van bestuur van Slachtofferhulp Nederland, de slachtoffers en nabestaanden toespreken.

STER reclame